Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med LRF

Brinner du för matkultur? Då kan du nominera dig själv till nya nordiska matpriset Embla

ANNONS. Brinner du för mat och matkultur? Nu har du chans på det nya nordiska matpriset Embla. Du kan nominera dig själv!

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Känner du någon som arbetar med och utvecklar närproducerad mat och mattraditioner, någon som inspirerar andra och går före? Då ska du nominera den personen till Emblapriset. Kanske gör du detta själv – då ska du nominera dig själv!

Embla är ett nytt nordiskt pris som ska stärka den nordiska matkulturen och öka intresset för de nordiska råvarorna utanför Norden. Tävlingen är öppen för den lokala matens förkämpar i de fem nordiska länderna plus Färöarna, Grönland och Åland.

Kort sagt, det är priset till den nordiska matens eldsjälar.

– Det är alltid kul att kunna uppmärksamma duktiga entreprenörer. Sverige har gott om sådana inom livsmedelsområdet, från råvaruproducenter och framåt, säger jurymedlemmen Jan Ehrensvärd, LRF.

Många gör ett stort arbete i det tysta och säkert har du någon som gör detta i din hemtrakt. Som vidareförädlar och säljer sina produkter, kämpar för bättre skolmat och hemkunskapsundervisning, som lär upp unga ”mästerkockar”, sprider kunskap, bloggar, kläcker idéer och drar i gång saker.

De här personerna, föreningarna, företagen med mera förtjänar en plats i rampljuset.

– Det är bra att tävlingen har kategorier för folk som normalt inte uppmärksammas. Vi i Sverige är bra på kocktävlingar, men det finns många som gör ett stort jobb på andra sätt. Det är roligt att de får ett erkännande, säger Jan Ehrensvärd.

Det är enkelt att nominera: gå till Emblas hemsida och fyll i blanketten. Det finns sju kategorier (se nedan). Lägg inte för mycket möda på formuleringarna, var hellre spontan. Du kan anmäla dig själv också. Det kostar inget att nominera någon. Gör det senast den 17 april!

Bakom priset står de sex nordiska lantbruksorganisationerna i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd, NBC. LRF är svensk medlemsorganisation.

En jury i varje land utser en vinnare per kategori som går vidare till en final i Köpenhamn. Den 24 augusti presenteras vinnarna.

Den svenska juryn består av Fredrik Eriksson, kock, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRF:s riksförbundsstyrelse, samt Lena Johansson, chefredaktör för Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Embla var enligt den nordiska mytologin den första kvinnan. Nu har du chansen att delta i korandet av en ny Embla. Eller bli en själv!

Här är de sju kategorierna:

Mat till barn och unga – till en person eller organisation som bidrar till att utveckla kommande generationers kännedom om nordisk mat.

Matdestination – till en institution eller förening som samlar råvaruproducenter, restauranger och lokala aktörer för att lyfta ett geografisk område.

Matentreprenör – till en person, verksamhet eller organisation som har utvecklat en ny metod med marknadspotential.

Mathantverkare – till en person som har utvecklat en unik produkt byggd på nordiska råvaror och traditioner.

Matkommunikatör – till en person som inspirerar och sprider kunskap om nordiska råvaror, måltider och traditioner.

Mat till många – till en person, företag eller organisation som har främjat matglädje och nordisk matkultur i offentliga måltider.

Råvaruproducent – till en bonde, fiskare, jägare, odlare, bär- eller svampplockare etc som skapar högkvalitativa råvaror.

Gå in på Emblas hemsida och nominera din favorit – senast den 17 april.

LRF är svensk samordnare för tävlingen. Kontaktperson är Auni Hamberg, auni.hamberg@lrf.se

Till toppen