Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 10 mars

"Bojkotta viltvårdsdelegationerna"

Det duger inte med att gå ut med ett pressmeddelande om att man är kritisk. LRF måste markera mot denna arrogans mot sina medlemmar och mot landsbygden. Det skriver Sören Larsson i ett debattinlägg.

FOTO: Arkiv

Regeringen har med miljöminister Karolina Skog i spetsen beslutat förändra sammansättningen av viltvårdsdelegationerna. Redan när dessa inrättades blev sammansättningen helt skev och de verkligt berörda, nämligen lantbrukarna och jägarna, kraftigt underrepresenterade. Nu har regeringen på ett respektlöst sätt beslutat att deras inflytande ska begränsas till ett minimum. Karolina Skog vill ha bättre balans säger hon och i hennes totalt förvrängda världsbild innebär det att naturvårdsorganisationernas och natur- och ekoturismföretagens inflytande ska stärkas genom två nya ledamöter.

Regeringens beslut innebär att delegationerna, utöver landshövdingarna, kommer att bestå av 14 ledamöter, varav fem politiskt tillsatta av landstingen. Bland dessa 14 finns endast en som företräder jordbruket och en skogsbruket och därtill en företrädare för jaktintresset. Natur-, turism- och friluftsintressena, däremot, kommer nu att få hela fem ledamöter. Det är som att spotta landets jord- och skogsbrukare och jägare rakt i ansiktet och det säger en hel del om Karolina Skog. Hur hon har fått med sig hela regeringen på att agera så respektlöst är helt obegripligt.

Det är landets jord- och skogsbrukare som med hjälp av jägarna dagligen utför merparten av arbetet med naturvård och viltförvaltning. Det är jord- och skogsbrukarna som får stå för kostnaderna för alla skador som de på många håll alltför stora viltstammarna åstadkommer. Det är jordbrukarna som får ta hand om alla dödade eller illa skadade djur som rovdjuren lämnar efter sig. Men det struntar Karolina Skog högaktningsfullt i.

LRF måste markera mot denna totala arrogans genom att tillsammans med Svenska Jägareförbundet bojkotta delegationerna. Eftersom delegationerna främst är rådgivande bör LRF och Svenska Jägareförbundet i stället arbeta direkt med landshövdingarna och deras handläggare när det gäller beslut om jakt och viltvård. Det finns ingen anledning att nedlåta sig till att delta i det taskspel som Karolina Skog ägnar sig åt.

Regeringens beslut är ytterligare ett exempel bland många på att urbana värderingar ska gälla även på landsbygden. LRF måste markera mot denna arrogans mot sina medlemmar och mot landsbygden. Det duger inte med att gå ut med ett pressmeddelande om att man är kritisk. Trovärdigheten kräver mer.

Sören Larsson

Stockholm

Till toppen