Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Startsida 9 augusti 2012

LRF Konsult saknar mäklarkompetensen

Vän av ordning har väl inte kunnat undgå de förändringar som skett inom mäkleribranschen gällande jord och skog. Borta är LRF-ägda Skogsbyrån och samtidigt har det dykt upp ett flertal nya aktörer i branschen.

Förklaringen till den ökade mångfalden av mäklarföretag, ligger i att när Skogsbyrån gick upp i LRF Konsult valde ett 40-tal kompetenta mäklare och skogliga rådgivare, att lämna LRF-koncernen och istället bilda eget eller blev uppköpta av andra konkurrerande mäklarföretag. Med andra ord så har en oerhörd kompetens lämnat LRF och med detta påverkat LRF-koncernens mest lönsamma verksamhet negativt.

Från ansvarigt håll talas det om ”bortskämda mäklare” och att man måste ”rätta in sig i ledet”, det vill säga bli likriktade som övriga inom LRF Konsult. Inget kan vara tokigare. LRF Konsult må vara ett utmärkt redovisningsföretag och ha behov av kompetenta ekonomer. Skogsbyrån bestod av säljare och rådgivare av en helt annan kaliber. Utåtriktade människor som var vana att hantera en marknad. Med en verksamhet som ”spillde” över mycket till redovisningsföretaget LRF Konsult. Nu är detta kört i botten.

Södra som insett glappet och ser möjligheterna som uppstått, kommer nu att projektera för att skapa en egen mäklarverksamhet, delvis med avsikt att säkra upp leveransvirke i samband med fastighetsöverlåtelse. Med andra ord får vi enkla bönder vara med att bygga upp ytterligare en byråkratisk rådgivningsverksamhet. Men det är vi ju bra på sedan gammalt.

Varför bryr jag mig? Jo, vis av erfarenhet lär det bli så att LRF koncernen kommer fortsätta att kräva intäkter från redovisningsverksamheten LRF Konsult. Detta företag har idag bra volymer men små vinster. Skogsbyrån var dess motsats: Ett företag som ständigt levererade. Resultatet blir att jag och mina kollegor får betala högre timtaxa för redovisningsverksamhet på grund av inkompetent ledning från LRF-koncernen och LRF Konsult.

Pelle Philip

Sjöhult

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen