Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 mars

"Nej, det var inte bättre förr"

Det vore av stort intresse att utreda hur mycket landsbygden förlorar i intäkter på grund av ett alltför tamt förhållningssätt till skogsindustrin. Det skriver Bo Dockered i en debattreplik.

Skogsutredare vill ha mer tid
Skogsutredare vill ha mer tid FOTO: Ann Lindén

Om det finns en genre som heter "det var bättre förr”, vilket skogsägarföreningarnas ordförande skriver, kan ju ingen mena skogsägarrörelsen. Många med mig glömmer nog aldrig NCB:s fall, Vänerskogs och Skåneskogs konkurser, Södras problematik med statligt ingripande som följd och alla brandkårsutryckningar som företagits via inte minst LRF för att staga upp skogsägarföreningarnas verksamhet i Mellansverige.

Orsaken till att jag fattar pennan är just min oro för att den enskilde skogsägaren, nu precis som då, ska vara den som får ta smällen när något händer eller, mer rätt i detta fall, ingenting sker! Historien är fylld av underlåtenhetssynder oftast beroende på ett alltför konservativt förhållningssätt till samhällsutvecklingen och genom att gå mer eller mindre i skogsindustrins ledband. Med dagens snabba förändringar gäller det att vara med då tåget går, annars drabbas den enskilde medlemmen av företrädarens oförmåga att föra hens talan.

Alltför låga råvarupriser ger mindre resurser till landsbygden. Det vore av stort intresse att utreda hur mycket landsbygden förlorar i intäkter på grund av ett alltför tamt förhållningssätt till skogsindustrin. Talet om världsmarknadspriser håller inte, Finland finns väl i så fall på samma världsmarknad och där är timmerpriserna avsevärt högre än hos oss.

Debaclet med Art- och habitatsdirektivet är så uppenbart att man borde kunna erkänna att beredskapen var för dålig i stället för att försöka leda i bevis att den enskilde skogsägaren inte riskerar att drabbas av dåliga politiska beslut.

För mig är det obegripligt att Alliansen drev igenom midsommarproppen 2014 utan finansiering, och att Alliansen efter detta obetänksamma beslut inte var – och tydligen inte är – beredd att öka budgetanslagen för att ersätta drabbade skogsägare. I stället vill man minska dem.

Sedan skriver man att forskning och innovation prioriteras. Sanningen är istället den att alltför lite medel satsas på detta område, även här ligger finska skogsnäringen långt före oss i Sverige.

Jag ställde ett antal frågor i min artikel, men jag fick inga svar från skogsägarföreningarnas ordförande. Istället försöker man med billig retorik få mig att framstå som att j

Bo Dockered,
Sjövik

LÄS MER: "Skogsgårdens lönsamhet viktigast"

"Skogsnäringen lever i en bubbla"

Till toppen