Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 maj 2011

Sprida slam rena vansinnet

DEBATT: Med en slamgiva som motsvarar behoven av näringsämnen sprids 5000 p-piller per hektar, skriver Mariana Wester som till skillnad från LRF inte vill att avloppsslam sprids på åkrarna.

Lossning av rötslam i Simrishamns hamn. Foto: JANNE ANDERSSON
Lossning av rötslam i Simrishamns hamn. Foto: JANNE ANDERSSON

De senaste 50 åren har spermieproduktionen hos män minskat med 50 procent. Pojkar föds med ägg i sina testiklar, och dessa utvecklas senare i livet till testikelcancer.

Bröstcancer hos kvinnor ökar dramatiskt.

Varför? Forskarna anar svaren. Anledningen tros vara den ökande mängden hormonstörande ämnen som vi tillför kretsloppet och dessa finns i läkemedel, hudvårds- och kosmetikaprodukter, processkemikalier, plaster och mycket mer.

Det finns orsaker till att vi börjat rena avloppsvattnet och föra bort slammet från kretsloppet. Tvärt emot vad LRF menar så har anledningarna att göra det blivit flera. Antalet främmande organiska ämnen i vårt avfall ökar och vi har inte ens börjat ta reda på vilka effekter de har på människan. På försöksdjur har kombinationen av ämnen, även i mycket låga doser, förödande konsekvenser.

Nu vill LRF att vi ska odla i avfallet från reningsverken. Vi är en växande skara som anser att det är fullständigt huvudlöst. Revaq-certifieringen täcker inte på långa vägar in alla de ämnen som behöver kontrolleras. Det är inte bara metaller som är långlivade i odlingsmarken – antibiotika och p- piller går oförstörda genom kroppen och påverkar nästa organism och nästa…

Med en slamgiva som motsvarar behoven av näringsämnen sprids 5000 p-piller per hektar.

Smittämnen spolas ner på toaletten – salmonella och andra nya bakterier och parasiter vi hämtat hem företrädesvis från semestern. Dessa ska vi nu smeta ner vår odlingsmark med anser LRF, samtidigt som diskussion pågår om att lantbrukaren ska stå för en större ekonomisk risk vid salmonellautbrott.

Kadmium vet vi ger njurskador. Vi vet att avloppsslam innehåller kadmium. Risknivån för de tungmetaller som idag mäts vid spridning av slam är för höga. Kadmium anses inte ha kommit ner i acceptabla nivåer förrän om 15 år.

LRF ska istället uppmuntra teknikutvecklingen. Det går att extrahera fosfor och få den i ren form.

Mariana Wester

Till toppen