Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 12 oktober

"Ogräs kan vara lönsamma"

När andra räknar hektar och ton handlar det om kvadratmeter och kilo hos Sutip Austad i Spekeröd i Stenungsund. Lönsamheten ligger i en småskalighet där hon odlar det ingen annan gör i samarbete med sina kunder.

 Sutip Austad klipper portlakskott. Hon startade med att odla ogräs och udda asiatiska örter.
Sutip Austad klipper portlakskott. Hon startade med att odla ogräs och udda asiatiska örter. FOTO: Anders Ingvarsson

Det började med ilska över Arbetsförmedlingen som menade att hon som invandrare var hopplös på arbetsmarknaden. I stället för a-kassa började hon plocka nässelskott i den ravin som ligger nedanför gården, som från början var tänkt som sommarhus. Nässelskotten såldes för 500 kronor kilot och hon började odla en, två kvadratmeter av allt mellan himmel och jord för att se vad som fungerade.

Liten yta

Nässelskott plockar hon fortfarande, liksom svinmålla, kirskål och andra ”ogräs”.

– Ogräs kan vara lönsamma, på våren plockar jag 40-50 kilo nässelskott i veckan, säger Sutip Austad som under mer än 20 år byggt sitt företag på mycket liten yta.

– Sammanlagt har jag 1000 kvadratmeter växthus och så odlar jag på komposten och plockar växter i naturen, säger hon när hon visar runt i ett av sina växthus.

 Krysantemum - de unga bladen och stjälkarna skördas, liksom blommorna.
Krysantemum - de unga bladen och stjälkarna skördas, liksom blommorna. FOTO: Anders Ingvarsson

FAKTA: Austad gård

Ägare: Sutip Austad.

Antal anställda: 0.

Omsättning: 1,5 till 2 miljoner.

Areal: 1000 kvadratmeter växthus, naturmarker och ett antal hektar i träda.

Var barnslav i Thailand

För Sutip Austad är livet och odlingen ett. Förra året kom hennes bok där hon berättar om sitt liv, från barnslav i Thailand till odlare i Bohuslän, och om sin livs- och odlingsfilosofi. Det kan tyckas lite flummigt, men bakom ligger hårt arbete och en väldig vilja att förstå odlingen, marknaden och sina kunder.

 Kryddtagetes med blad som smakar apelsinskal.
Kryddtagetes med blad som smakar apelsinskal. FOTO: Anders Ingvarsson

– Varje tidig vår bjuder jag hit grossister och kockar och berättar om vad jag tänker odla och lyssnar på vad de är ute efter. Jag odlar bara det jag har beställning på och så arbetar jag hårt och effektivt – men på mina egna villkor. Jag hatar stress. I år omsätter jag runt 1,5 miljoner kronor tror jag, men har beställningar för nära två miljoner.

Odlar det ingen annan odlar

Hemligheten är att odla det ingen annan gör och att i naturen hitta och plocka det ingen annan plockar.

Hennes växthus innehåller en märklig blandning av örter och blommor. Odlingsbäddarna är indelade i kvadratmeter stora rutor och Sutip Austad visar på växt efter växt:

– Här är kryddtagetes. Vi säljer skotten och blommorna som smakar apelsinskal, här är krasse och det här är okinawaspenat, det ska du äta, den är väldigt hälsosam, säger hon och river av ett blad.

 Skott från röd mangold - en av ett 40-tal olika örter som frodas i växthusen i Bohuslän.
Skott från röd mangold - en av ett 40-tal olika örter som frodas i växthusen i Bohuslän. FOTO: Anders Ingvarsson

Några meter bort växer krysantemum. Sutip plockar blommorna som används till garnering, skotten fungerar i sallad och stjälkarna är fina att woka.

– Tre produkter på en ört, inte illa. Krysantemum är bra – när jag räknar lönsamhet tittar jag på vad en kvadratmeter eller ett kilo ger. Krysantemum ger 500 kronor kilot. Kinesisk spenat bara 55 kronor, men den växer bättre ju mer jag skördar.

Tre tips

1. Du måste brinna för det du gör om du ska lyckas.

2. Stressa inte – odling går inte att stressa fram.

3. Lyssna på kunden, leverera det ni kommit överens om. Förtroende är avgörande.

Små mängder och jämna leveranser

Kvadratmetrar och kilon. Små mängder av varje och med jämna leveranser till de grossister hon samarbetar med och med en handfull restauranger som hon haft nära kontakt med i många år.

– Jag är beroende av kockarna och kockarna vill ha det jag odlar. Det handlar inte bara om pengar utan om att ge och ta och att samarbeta. Jag är inte intresserad av att odla om det är för stor prispress. Men också jag märker att det är mer prispress i dag än när jag började, importen märks i hela svenska lantbruket, säger hon.

 Rödbetsskotten säljs som garnering.
Rödbetsskotten säljs som garnering. FOTO: Anders Ingvarsson

En bit bort sitter Ing-Britt Carlén och klipper mangoldskott. Efter en fältvandring hos Sutip Austad bestämde hon sig för att ta sin hobbyodling till professionell nivå. Nu gör hon praktik i växthusen utanför Spekeröd.

– Här finns så enormt mycket att lära om odlandet och arbetet med jorden, säger Ing-Britt Carlén. Här finns en enkelhet jag gillar och en odling som sker i samklang med naturen.

 Bittergurka eller bittermelon har en besk smak.
Bittergurka eller bittermelon har en besk smak. FOTO: Anders Ingvarsson

Vill snart sälja

En bit in i november fortsätter skörden i växthusen. Sedan ska de rensas ut, jorden bearbetas. I februari börjar arbetet inför nästa säsong och diskussionerna med kunderna. Men om några år är det dags att trappa ner, säger Sutip Austad. Något generationsskifte blir det inte.

– Sönerna är arborister och dottern geolog och de vill inte ta över. Så jag vill sälja företaget till någon som vill ta över och lära sig odla. Själv orkar jag inte så många år till.

Läs mer om

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen