Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 november

Kor har fyra magar och vi har bara en

I stora delar av landet, inte minst i norra Sverige, är det svårt att odla mat till människor, men gräs till kor växer ofta bra där. Det skriver Anna Blomberg, LRF Mjölk, i veckans krönika.

 Anna Blomberg, LRF Mjölk.
Anna Blomberg, LRF Mjölk.

Alla pratar protein. Hur mycket ska vi äta och var ska det komma ifrån? Ska vi äta protein från växter eller djur? Och visst borde det vara mycket bättre om vi människor åt upp kornas mat direkt i stället för att den tar omvägen genom korna och kommer ut som mjölk?

Här kommer ett kort och enkelt svar: Nej, det är inte bättre.

I de flesta fall går det inte. Vi människor kan helt enkelt inte smälta det foder som korna utfodras med. Det finns nämligen en anledning till att korna har fyra magar och vi människor bara har en – vi är skapta för att kunna smälta olika typer av protein. Kornas foderprotein är oftast oätligt för människor.

Proteinet som finns i mjölken är däremot ett av de protein som våra kroppar lättast kan smälta och tillgodogöra sig. Mjölkkorna är därför nödvändiga som omvandlare av oätligt foderprotein till högvärdigt mjölkprotein.

Omvägen genom kon är egentligen en nödvändig genväg till högkvalitativt protein. Dessutom består mjölkkornas diet i Sverige till största delen av gräs i olika former – som bete på sommaren och som ensilage på vintern. Och gräs är definitivt inget som vi människor kan äta.

Då kommer ofta nästa argument: Men då är det väl bättre att odla vegetabilier som människor kan äta på kornas betesmarker, till exempel bönor, istället för gräs? Svaret är återigen kort och enkelt: Nej.

På de flesta marker där gräset växer som bete eller som vall går det inte att odla något annat än just gräs. I stora delar av landet, inte minst i norra Sverige, är det svårt att odla mat till människor, men gräs till kor växer ofta bra där. Kor äter också sådant som annars skulle ha gått till spillo, till exempel restprodukter från tillverkning av socker, öl, sprit och rapsolja.

Så, som vanligt, så är det inte så enkelt. Inte så konstigt när det handlar om komplexa ekosystem och kretslopp, matsmältningssystem och odlingszoner. Och som vanligt, så är det bra med lite av varje, lite protein från växter och lite från djur och en i övrigt varierad och balanserad kost.

Men att tro att kornas mat skulle kunna användas som människoföda eller att kornas alla betesmarker skulle kunna användas till att odla mat för människor, då har en inte förstått komplexiteten i matproduktionen, vare sig på gårdsnivå eller på ett nationellt plan.

Anna Blomberg,

LRF Mjölk

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen