Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 september

1 500 minkar släpptes ut

Aktivisterna verkar vara tillbaka i Skillingaryd. Efter sju års lugn har nu 1 500 minkar släppts ut.

1 500 minkar har släppts ut från en minkfarm i Småland, skriver Värnamo Nyheter.

Minkarna ska ha släppts ut någon gång mellan klockan 19.00 lördagen den 26 augusti och klockan 08.00 dagen därpå.

Minkarna har nu började dyka upp i tätorter och på gårdar i närheten där kaniner och höns har blivit bitna, uppger tidningen.

Minkar klarar sig i ungefär fem dagar utan föda och de som inte lär sig jaga kommer att dö. Risken är också stor att de börjar slåss med varandra.

2010 släpptes 18 000 minkar ut på Elgebo Pälsdjursgård utanför Skillingaryd, vilket Land Lantbruk då skrev om. På farmen var alla burar öppnade och staketen nedklippta.

LÄS MER: 18 000 minkar på rymmen

Enligt Polisen i Värnamo sker utsläppen ofta på hösten, då minkarnas pälsar är som bäst, för att vålla så stor skada som möjligt.

Polisen uppger att man har säkrat spår efter förövarna – men att det ändå kan bli svårt att få fast någon skyldig.

– Vid tidigare minksläpp har man haft misstänkta, men har inte kunnat fälla dem, säger Pia Paldanius vid polisen i Värnamo, till Värnamo Nyheter.

LÄS MER: Åtalade aktivister handlade ingredienser till sprängmedel

2014 åtalades fem djurrättsaktivister sedan de inhandlat ingredienser till sprängmedel. De misstänktes bland annat för att ha planerat ett attentat mot en minkfarm i Skillingaryd och för att ha anlagt en garagebrand hos en minkfarmare utanför Skara.

Två av de åtalade dömdes senare till 2,5 respektive ett års fängelse. De tre övriga aktivisterna dömdes till villkorlig dom och skyddstillsyn.

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen