Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 december 2015

Aktivisterna: Vi är öppna med vilka vi är

Skolor anlitar stöldmisstänkte djurrättsaktivisten Martin Smedjeback som föreläsare.

Mikael Gilbertsson, äggproducent.
Bild 1/2Mikael Gilbertsson, äggproducent. FOTO: Göran Hartman
Bild 2/2 FOTO: Tomma burar

Uppfödarna rasar mot intrånget.

– Jag blev förbaskad och kränkt. Och personalen, unga tjejer som älskar de här djuren, blir förnedrade på det här sättet, säger äggproducenten Mikael Gilbertsson.

Tog åtta värphöns

I augusti gick fem djurrättsaktivister från den nybildade aktionsgruppen Tomma burar in i stallet på Stjernsunds gård i Askersund och tog åtta värphöns. Efter sig lämnade de kakor och ett brev där de skrev sina namn och att de skulle anmäla sig själva till polisen.

– Vi vill ju förändra samhället och då är det ju svårt om man kommer maskerad eller gör det i det dolda. Det är mycket lättare att ha en dialog om vi är öppna med vem vi är, och vad vi gör, säger aktivisten Martin Smedjeback.

Producenterna tycker dock inte Tomma burar är mer vänligt sinnade än andra djurrättsaktivister.

Lämnade kakburk

– De lämnade en kakburk och talade om vilka de var, men det är fortfarande ett brott, brottet är ju fortfarande lika allvarligt, säger Alexandra Jeremiasson på Svenska Ägg.

Hittills har Tomma burar tagit åtta höns, två grisar och en lax. Hönsen och grisarna har placerats hos människor där de ska få leva naturligt tills de dör av ålder.

– Målet är inte att vår lilla grupp gruppen ska rädda alla liv som annars kommer att gå till spillo utan väcka debatt kring lagstiftningen som tillåter lidande och dödande av miljontals individer, säger aktivisten Johanna Eriksson.

Åtalats för stöld

Efter aktionerna i somras har hittills fyra av aktivisterna från Tomma burar blivit åtalade för stöld sedan de brutit upp stalldörren med kofot och tagit två smågrisar från en gård söder om Sala.

Lantbrukaren, som inte vill medverka till att ge aktionsgruppen utrymme i media, kräver 10 000 kronor för den kränkning han och hans fru utsatts för, samt 28 000 kronor för ny dörr, hälsokontroller och två grisar á 1 445 kronor styck. Blir aktivisterna dömda väntar dessutom böter eller fängelse. 

– Vi är inte så oroliga för eventuella böter eller skadestånd. Jag tror att vi får hjälp av andra att lyckas samla ihop de pengarna, säger Martin Smedjeback.

Utesluter inte fler aktioner

Tomma burar lovar att inte komma tillbaka till de uppfödare de varit inne hos. Men vill inte utesluta fler aktioner på andra håll.

– Vi har inga nya aktioner planerade, men vi hoppas kunna inspirera till liknande aktioner. Vi tycker det är en bra strategi för att väcka frågan, säger Johanna Eriksson.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen