Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 september

Älgjägare spårade ovilt på fjället

Älgjägaren Stina Kuoljok Huuva i Vájsáluokta i Jokkmokks kommun stötte på något ovanligt – två får.

 Norskt får.
Norskt får. FOTO: Mostphotos

När Stina Kuoljok Huuva var på älgjakt i veckan som var fick hon syn på några konstiga spår.

– Lika små som rävspår men ändå inte rävspår. Jag spårade de udda spåren som jag inte blev riktigt klok på, samtidigt var jag helt inställd på älgjakt. Så när jag satt mig för att spana så hör jag en renbjällra, men jag ser inga renar, inte en renklöv så långt ögat når. Tills det dök upp ett fårhuvud som tittade på mig, säger hon till SVT Norrbotten.

Synts under sommaren

Hon trodde inte sina ögon, men insåg att det faktisk var får som kom knallande över fjället.

– Jag började prata med dem, de var två stycken och de är så söta och fina. De kom fram till mig, en fyra meter ifrån mig, säger hon.

Enligt SVT Norrbotten ska fåren ha synts i området under hela sommaren. Vájsáluokta ligger cirka tre mil från norska gränsen och där finns fårskötsel. Man vet inte vem som är ägare till dem eftersom man inte kommit tillräckligt nära för att avläsa öronbrickorna.

Fåren måste ner

Stina Kuoljok Huuva tror att de stannat i området för att de kännt sig trygga bland folk, men de tar sig hellar inte över Akkajávri. Hon har hört att man får skjuta fåren om de inte tar sig hem.

– Men inte har jag hjärta till att skjuta dem, de är så söta och sällskapssjuka. Men de måste ju komma ner därifrån, snart är vintern här. Jag vet inte vad får äter, men jag ska gå upp i dag med lite hundfoder och en limpa och försöka få ner dem till Vájsáluokta först och främst, säger Stina Kuoljok Huuva.

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen