Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 maj 2017

Allt färre jordbruksföretag

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Samtidigt brukar företagen som är kvar allt större arealer. Det visar ny statisktik från Jordbruksverket.

FOTO: Marie Henningsson

1970 var antalen jordbruksföretag 156 364. Sedan dess har antalet minskat ner till 62 937, en minskning med cirka 59 procent.

Samtidigt minskade den totala brukade åkermarken med 15 procent – vilket innebär att de gårdar som är kvar har allt större arealer. Gårdarna med över 100 hektar åkermark har ökat kontinuerligt sedan 1970 och 56 procent av åkermarken finns numer på dessa gårdar.

2013, då senaste undersökningen genomfördes, var antalet jordbruksföretag 67 146.

De senaste åren är det antalet mjölkgårdar som minskat mest.

LÄS MER: Så många mjölkgårdar lades ner 2016

Jordbruk som har mindre än 100 hektar åkermark har samtidigt allt mindre skog, medan de större jordbruksföretagen de senaste åren har ökat arealen skog. 

År 2016 brukades lite mer än 75 procent av åkerarealen av enskilda firmor. Var tredje jordbruksföretagare som drev enskild firma var 65 år eller äldre. Var sjätte jordbruksföretagare är under 45 år.

2016 drevs 9 710 av jordbruksföretagen av kvinnor medan 47 975 drevs av män. De kvinnliga företagarna har en mindre genomsnittlig åkerareal jämfört med de manliga.

Trenden är också att andelen arrenderade företag minskar.

Här hittar du Jordbruksverkets statistik

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen