Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 augusti 2015

Arlas styrelse godtar lägre resultat

För att stötta det låga avräkningspriset har Arlas styrelse beslutat att acceptera ett helårsresultat för 2015 på 2,7–3,0 procent av omsättningen. Normalt sett gäller 3,0 procent.

Åke Hantoft.
Åke Hantoft. FOTO: Ann Lindén

Motivet till Arlas beslut är den extremt tuffa situationen som de svenska mjölkbönderna, och den globala mejeribranschen befinner sig i. Beslutet fattades på ett styrelsemöte i Köpenhamn i förra veckan.

"Extraordinära åtgärder krävs"

– Styrelsen har analyserat den aktuella situationen ingående och fört diskussioner i de olika ägarländerna, och vi kom överens om att extraordinära åtgärder krävs. Därför har vi accepterat ett lägre nettoresultat för året på 2,7–3,0 procent för att stötta mjölkpriset, säger ordförande Åke Hantoft i ett pressmeddelande.

Styrelsens mål är annars ett nettoresultat på 3,0 procent av omsättningen. Det fördelas varje år som efterlikvid och konsolidering, enligt representantskapets beslut.

– Styrelsen vill också skicka en tydlig signal till alla ägare att vi stöttar en efterlikvid i mars 2016 på – i genomsnitt – 1 eurocent, beroende på det efterlikvidsberättigande värdet. Vi har för avsikt att diskutera detta med representantskapet i oktober, säger Hantoft.

Beredd att frångå policy

Arla Foods konstaterar att beslutet kan resultera i en något lägre konsolidering 2015 jämfört med tidigare år, men med tanke på den aktuella marknadssituationen är styrelsen beredd att frångå policyn. På mötet diskuterade styrelsen detta med koncernledningen.

Koncernchef Peder Tuborgh välkomnar beslutet.

– Jag tror att alla är överens om att det är rätt signal för ett bondeägt kooperativ att skicka. Under året har företaget vidtagit många konkreta åtgärder för att parera situationen och skydda vårt mjölkpris och våra ägare mot de extrema svängningarna på världsmarknaden. Våra detaljhandelsprodukter växer snabbare än någonsin och våra effektivitetsprogram framskrider enligt plan. Vi ser även ett förbättrat kassaflöde och lägre capex under 2015. Fyra månader återstår av 2015 och vi fortsätter med våra insatser.

Diskussion om situationen

Styrelsen ägnade en stor del av styrelsemötet åt att diskutera den ekonomiska och politiska situationen och de åtgärder som pågår i samarbete med branschorganisationerna i Arlas ägarländer.

– Det är tydligt för alla – även utanför branschen – att det ryska embargot och att den kinesiska importen stannat av, har försatt de europeiska mjölkbönderna i en mycket svår situation. Arla samarbetar med de nationella branschorganisationerna för att förbättra den nationella lagstiftningen och ramverksvillkoren, säger Arlas ordförande Åke Hantoft.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen