Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 november

Att bedriva lantbruk i ett förändrat klimat

Någon science fiction-lösning till klimatproblemet, annat än jord- och skogsbruk, finns inte. Och så länge vi inte har någon artificiell lösning för att binda kol från atmosfären är naturbruket det viktigaste vi har. Det menar naturskadespecialisten Pär Holmgren.

Den 7 november arrangerades en Lantbrukskonferens i Conventum, Örebro. Under dagen samlades ett 60-tal personer för att diskutera och lära om lantbruk i ett förändrat klimat.

 Från vänster Pär Holmgren och Johan Litsmark, Naturskadespecialister på Länsförsäkringar.
Från vänster Pär Holmgren och Johan Litsmark, Naturskadespecialister på Länsförsäkringar.

På plats fanns naturskadespecialisterna Johan Litsmark och Pär Holmgren. Enligt dem kommer de klimatförändringar vi just nu ser söderöver även att drabba Sverige. Och trots dagens fördelar med bland annat förlängd växtodlingssäsong, så kommer jord- och skogsbruket snart att behöva se mycket annorlunda ut.

Använt upp 1,7 jordklot

Under dagen talade de om hur människan utnyttjar ekosystemtjänsterna i sådan grad att vårt behov uppnått resurserna hos 1,7 jordklot. Samt hur det – om alla levde som i Sverige – skulle krävas hela 4 jordklot för att uppnå en hållbar situation.

– En sådan här obalans kan man inte ha särskilt länge. Det här kommer beskrivas som en kort historisk parentes med en tid då vi tillät oss själva att leva såhär. Och ju längre vi sitter kvar i det här systemet desto sämre förutsättningar kommer man att få i framtiden. Utarmar vi till exempel vår odlingsbara mark så får vi sämre förutsättningar för samhället i stort, säger Pär Holmgren och tillägger;

– Har vi inte en hållbar utveckling så är den faktiskt ohållbar och det finns ingen gråzon däremellan.

”En fotbollsplan per person”

Enligt Johan Litsmark och Pär Holmgren är det jordens befolkningstäthet som är grundproblemet för en hållbar utveckling.

– Delar vi upp planetens odlingsbara mark mellan oss alla har vi ungefär en fotbollsplan per person. Det är viktigt att vi nu på allvar funderar över vad vi ska ha den här marken till, säger Pär Holmgren.

 – Det vi gör nu är att vi drar evolutionen baklänges. För första gången någonsin så gör vi att utvecklingen går åt att nästa generation får det sämre och sämre förutsättningar till liv, säger Pär Holmgren.
– Det vi gör nu är att vi drar evolutionen baklänges. För första gången någonsin så gör vi att utvecklingen går åt att nästa generation får det sämre och sämre förutsättningar till liv, säger Pär Holmgren.

Ingen odling för djurfoder

Han menar att vi, för att inte förvärra klimatsituationen ytterligare, inte har utrymme att odla annat än till mat, bränsle och material till exempelvis kläder och byggnader. Någon yta för odling av djurfoder ryms inte i kalkylen.

För att kalkylen skulle fungera måste dock systemvillkor få vara det som styr marknaden och inte tvärt om. Alltså att marknaden får ta till sig de livsmedel som går att producera hållbart.

Behovet av ytterligare växtlighet på planeten är stor och vi behöver nya metoder för att binda mer kol till marken. Det menar Pär Holmgren, men framför också att det enligt honom råder en obalans mellan ekologi och ekonomi, där klimatbesparande insatser inte värderas ekonomiskt.

Markägare ansvariga för vattenavrinning

Johan Litsmark menar att framtidens extrema väder med långa torrperioder och perioder med kraftig nederbörd kommer kräva nya former av samarbeten mellan stad och land. Bland annat genom avtal för att stadsnära markägare ska ta hand om vattenavrinningen från stadens hårdgjorda ytor. Något som enligt Johan Litsmark skulle kunna avhjälpa översvämningar i samhället och skördebortfall till följd av extrem torka.

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen