Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti

Sträckfilm förenklar i jordbruket

Harsewinkel, Tyskland

I stället för att använda nät introducerar Claas nu bindning med sträckfilm på sina Uniwrapmodeller med påmonterad inplastare. Detta var en av flera nyheter för Claaspressarna som presenterades vid ett event.

– Att binda med sträckfilm ger mer välformade balar och filmen når också ut några centimeter över sidan på balen säger Bertrand Marchal, marknadsansvarig för pressar på Claas. Dessutom har man bara sträckfilm att ta hand om för återvinning, vilket förenklar arbetet för lantbrukaren.

Antalet lager film som pressen binds med kan ställas mellan 1,2 och 8 varv. Den totala mängden sträckfilm för att plasta balen kan minskas, samtidigt som balen blir tätare och mängden syre i balen minskar.

För att hantera den tunga rullen med sträckfilm, med en vikt på upp till 50 kilo, har pressen en speciell ramp för rullen. För de kunder som önskar att balen binds med nät, kan pressen snabbt ställas om för nätbindning.

Rullarna för Rollant-pressarna kommer i ett ytterligare förstärkt utförande. Manteln för rullen har en tjocklek på 4 millimeter. Rullarna har också fastskruvade axeltappar, eftersom svetsning försvagar materialet.

Integrerad vågutrustning

Claas stora fixkammarpress, Rollant 620 med en baldiameter på 1,50 meter, kan levereras med inmatningskam, i stället för inmatningsrotor. Inmatningskammen är skonsammare mot grödan. Effektbehovet är också lägre och pressen kan köras med en traktor från 80 hästkrafter och uppåt.

Quadrant-pressarna kommer nu att kunna utrustas med en integrerad vågutrustning som väger balarna då de lämnar pressen.

– Vägning kan ske i hastigheter upp till 20 kilometer i timmen med en noggrannhet på plus minus fem kilo, säger Bertrand Marchal.

Lysande modell

Utrustas pressen med TONI, Telematics för redskap, kan ägaren i realtid följa pressens prestanda och löpande avläsa balvikt och balarnas fuktighet hemma på kontoret.

Arbetsbelysning kommer att kunna erhållas för de större Quadrantmodellerna 4200, 5200 och 5300. Sju ledlampor lyser upp pressen efter mörkrets inbrott, för att underlätta körning och underhåll.

Den mindre Quadrant 4200 kan nu fås med utdragbar knivlåda. Den utdragbara knivlådan underlättar arbetet väsentligt med slipning och byte av knivar, när detta arbete kan utföras vid sidan av pressen.

Samtliga nyheter börjar levereras till skördesäsongen 2018.

Till toppen