Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 augusti

BASF låter tillståndet för Fipronil löpa ut

Det tyska kemiföretaget hävdar att beslutet inte har något med äggskandalen att göra.

FOTO: Ann Lindén

Fipronil är ett bekämpningsmedel som används mot bland annat kvalster. Just nu är medlet aktuellt på grund av skandalen med holländska ägg som har kontaminerats med just fipronil och sedan exporterats till minst sju andra EU-länder, däribland Sverige.

EU-godkännande löper ut

Sedan 2003 är det tyska kemiföretaget BASF som äger rättigheterna till medlet. Den 30 september löper EU:s godkännande av användningen av Fipronil som växtskyddsmedel ut. BASF kommer inte att ansöka om en förlängning – ett beslut som enligt företaget inte har något med äggskandalen att göra utan är fattat på affärsmässiga grunder, skriver Der Spiegel.

Fortsatt tillåtet i vissa fall

Fipronil får dock även i framtiden användas för att bekämpa kackerlackor, myror och termiter, samt för att behandla angrepp av till exempel löss på hundar.

Medlet var redan tidigare förbjudet att användas på djur som ska bli livsmedel – ett förbud som de företag som orsakat den senaste äggskandalen misstänks ha brutit mot.

LÄS MER: Smittade ägg i GöteborgsområdetLÄS MER: Giftiga ägg sålda i SverigeLÄS MER: Miljontals ägg återkallas i Europa

Läs mer om

Till toppen