Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 mars

Behöver även Sverige teknikagronomer?

Frankrike har efter 20 år återstartat utbildningen av ett slags teknikagronomer. Man vill ge franskt jordbruk maskiner som producerar så effektivt och produktionsmiljövänligt som möjligt, skriver Per Emgardsson.

FOTO: Ann Lindén

Dessutom tror man att fransk jordbruksmaskinindustri ska kunna exportera mer av sådana maskiner.

Sveriges Lantbruksuniversitet stoppade teknikagronomlinjen för dussinet år sedan. Den ansågs udda på ett biologiskt universitet och dyr per studieplats. Och kanske alltför fokuserad på yrkesutbildning och tillämpbar forskning för att passa universitetets smak.

Men vad är det fransmännen saknar hos civilingenjörer? Jo, en biologisk grundsyn, alltså insikten om att jordbrukets teknik måste smeka naturen för att nå uthållig produktivitet.

Behöver även vi i Norden en akademisk jordbruksteknisk utbildning? Kanske. Våra nordiska jordar tål bara hälften så mycket packning som många europeiska. Helsingfors har en finskspråkig utbildning, ändå saknar svensk maskinindustri teknikagronomerna.

Vi lägger mycket forskningspengar på nya grödor, djur och insatsvaror anpassade till Nordens jordbruk. Men tekniken som ska omsätta forskningsresultaten i praktiskt nordiskt jordbrukande, den litar vi på att amerikanska världsföretag forskar fram åt oss. Är det smart?

SE MER: VIDEO – Nygammal utbildning ska ge miljöriktigt jordbruk

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen