Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 augusti

Bekämpningsmedel i skånska dricksvattentäkter

I de flesta källor där skånska kommuner hämtar sitt dricksvatten finns det bekämpningsmedel. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen.

 I 22 av 27 skånska dricksvattentäkter hittades bekämpningsmedel i olika koncentrationer.
I 22 av 27 skånska dricksvattentäkter hittades bekämpningsmedel i olika koncentrationer. FOTO: Mostphotos

Länsstyrelsen i Skåne har undersökt 27 grundvattentäkter runtom i landskapet där kommuner hämtar sitt dricksvatten. I 22 av dem hittades bekämpningsmedel i olika koncentrationer. I några fall var halterna så höga att vattnet är otjänligt som dricksvatten.

Gamla och nya synder

Fjorton täkter hade fynd av idag tillåtna substanser eller nyligen förbjudna substanser och 15 täkter hade fynd av substanser förbjudna innan år 2000.

Det framgår i den nya rapporten ”Bekämpningsmedel i Skånska grundvatten 2016”.

Bentazon i vattnet

I två av täkterna – i Kristianstad och i St Olof utanför Simrishamn – överskreds riktvärdet för bentazon, en substans som bland annat används i ogräsmedlen Basagran 480, Basagran MCPA och Triagran.

– I den kommunala vattentäkten så har vi kolfilter som tar emot de här medlen och stoppar det där. Problemet är att det här bekämpningsmedlet fortfarande används. Det är lättflyktigt och det bästa vore om medlet slutade användas, säger Bengt Olsson, teknisk chef i Kristianstad, till Sveriges Radio.

Få rullstensåsar, mycket bekämpningsmedel

Till skillnad från på andra håll i landet har Skåne ytterst få rullstensåsar – som annars fungerar som naturliga vattenreningsverk. Samtidigt är Skåne den mest bekämpningsmedelstäta delen av landet.

LÄS MER: Bekämpningsmedel i skånskt grundvattenLÄS MER: Superbär har ofta rester av växtskyddsmedelLÄS MER: Ny metod bekämpar potatisbladmögel

Till toppen