Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 december 2016

Besökare hängde ut gården på nätet

De intresserade besökarna tar bilder på gården, men talar inte om att de tänker publicera dem i vegankretsar på sociala medier. – Det blir väldigt svårt att sätta gränser i framtiden, säger en av de drabbade bönderna.

I början av december fick en djuruppfödare i Värmland besök av en ung kvinna från Stockholm och hennes bror. Ägaren var bortrest, men en anställd visade runt ungdomarna, svarade på frågor och lät dem ta bilder. Senare samma dag publicerade kvinnan ett inlägg på sin Facebooksida med bilder.

Bonden orolig

Inlägget hade efter en vecka delats 329 gånger och genererat ett 90-tal kommentarer. Bland dem som kommenterar återfinns bland andra en känd djuraktivist som dömts för brott.

– Enligt min anställde fanns det inga tecken på att hon var ute i det här syftet. Det som gör mig orolig är att jag inte vet vad som händer i framtiden, eftersom det finns andra i de här kretsarna som är beredda att gå längre, säger lantbrukaren som önskar vara anonym.

Syftet var inte att publicera

Land Lantbruk har varit i kontakt med den unga kvinnan som säger att hennes ursprungliga syfte inte var att publicera materialet. Hon betonar att hon medvetet inte skrev var gården låg eller vilka personer hon hade kommit i kontakt med.

Varför talade du inte om för dem du hade besökt att du tänkte publicera materialet?

– Det var inte mitt syfte från början, men sedan kändes det angeläget. Ibland kanske man inte frågar för att man inte vill få ett nej. Sett i efterhand borde jag ha kollat med dem först och om detta på något sätt skulle vara olagligt får jag väl stå för det, säger hon.

Några lantbrukare har gått in i diskussionstråden och en av dem bemöts av kvinnan genom att jämföra djurens situation med om någon skulle rycka hennes framtida barn ifrån henne när hon ligger på BB.

"Jag älskar djuren så att mitt hjärta brister – vi har så mycket att hämta och lära oss av dem", skriver kvinnan i en av sina repliker.

Fler liknande fall

Jenny Nilsson, verksamhetsutvecklare på LRF Värmland, känner till ett liknande fall på en värmländsk mjölkgård i slutet av sommaren, när en annan ung kvinna dök upp i samband med att en av hennes jämnåriga kamrater skulle hämta mjölk. Kvinnan publicerade ett inlägg på sin Facebooksida med bilder och en text om hur barnen, alltså kalvarna, stod och skrek samtidigt som deras mammor stod med sprängfyllda juver.

Mjölkbonden såg inte när kvinnan var där. 

– Vi har tre–fyra familjer som hämtar mjölk på gården och vi har sagt till dem att de i framtiden får ta ansvar för vilka som följer med och vad dessa gör, säger lantbrukaren.

– Frågan är hur vi ska göra nästa gång någon kommer och vill ta bilder.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen