Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 mars

Brexit skapar många frågor

Storbritannien har lämnat in sin utträdesansökan. Brexit har börjat och frågorna och farhågorna är många, även på jordbruksområdet.

FOTO: Mostphotos

Till att börja med betyder Storbritanniens utträde att EU tappar en nettobidragsgivare. EUs budget blir mindre och det kommer att påverka även jordbrukspolitikens omfattning.

Utträdet tar minst två år – antagligen betydligt fler – och det sker samtidigt som EUs nya gemensamma jordbrukspolitik (CAP) ska framförhandlas.

– Storbritannien har varit en nära och värdefull samarbetspartner inom EU. Vi beklagar det brittiska beslutet att lämna unionen, men det är ändå bra att förhandlingsprocessen nu kan börja efter en ganska lång vänteperiod, säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar.

Stor finansiär

När Storbritannien lämnar unionen försvinner en stor finansiär till EUs budget. Det kommer att innebära stora konsekvenser för både den budget som gäller nu liksom kommande förhandlingar om en ny budget.

EUs budget styrs av en flerårig budgetram, den så kallade långtidsbudgeten. Den nuvarande ramen sträcker sig från 2014-2020.

Arbetet med att ta fram en ny långtidsbudget har redan startat och svenska regeringen har presenterat sina övergripande positioner inför de kommande budgetförhandlingarna.

Minskad budget

Regeringen vill hålla nere den svenska avgiften. Det vill regeringen främst göra genom att minska storleken på budgeten och den andel som Sverige ska betala.

– Budgeten minskar när britterna lämnar unionen, säger finansminister Magdalena Andersson i ett skriftligt uttalande. Det är inte rimligt att vi, liksom andra medlemstater ska betala mer, utan vi ska hålla nere den svenska EU-avgiften.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har tidigare den här månaden pekat på att Storbritanniens utträde ur EU kommer innebära avsevärt mindre pengar till EU-budgeten där i dag jordbrukspolitiken utgör 40 procent.

Den svenska ståndpunkten är, enligt sajten Europaportalen, ännu mer marknadsanpassning och att förbättra konkurrenskraften.

Sven-Erik Bucht vill flytta pengar från direktstöden till bönder till landsbygdsutveckling och olika miljöåtgärder.

Vid ett möte med WTO (Världshandelsorganisationen) uttalades oro för hur Storbritannien ska hantera olika handelskvoter och om utvecklingsländer även i fortsättningen ska ha gynnsammare villkor.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen