Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti

Bröderna som vågar satsa på småskaligt lantbruk

ENKÖPING.

Trenden har länge gått åt att färre unga söker sig till livet på landet, men i Vånsjö simmar fiskarna uppströms. Där har två unga bönder slängt sig in i livet som lantbrukare och de ser inget annat än möjligheter.

Alfred och Eric Ström, 22 och 19 år gamla, driver Vånsjö Småbönder utanför Enköping, ett lantbruksföretag med växtodling, köttdjursuppfödning och försäljning av björkved till lokala vedugnspizzerior. Än så länge är det i liten skala, men visionerna är stora.

– För oss är en riktig bonde en som gör allt själv utan att behöva ha en massa anställda, och det är så vi vill ha det. Vi vill bli så stora som vi kan och samtidigt bara vara två, säger Eric Ström.

 Bröderna Ström säljer även björkved till lokala vedugnspizzerior i Enköping.
Bröderna Ström säljer även björkved till lokala vedugnspizzerior i Enköping.

Vånsjö småbönder

Mark: 130 hektar varav 70 är eko.

Dikobesättning: 6 herefordkor med kalv, och tjuren Bruno.

Omsättning 2016: cirka 700 000 kronor.

Redan 2011 tog de med hjälp av sin mamma chansen att köpa fastigheten nästgårds. Gården var utarrenderad men 2013 var det dags att förlänga arrendet eller själva kliva in.

– Vi hade en arrendeperiod på fem år och ville inte vänta i fem år till med att dra i gång så vi tog över. Det har aldrig varit någon tvekan om att det är det här vi vill göra, säger Alfred Ström.

Efter att ha köpt en liten Case blev deras första investering en 5,5 meters harv som stått på gården sedan innan.

– Vi fick ge 500 kronor för den, vi startade enkelt, säger Eric Ström och båda bröderna skrattar.

FOTO: Per Groth

I dag har de hunnit samla på sig fler maskiner och utökat genom att skaffa en liten herefordbesättning och tagit över ytterligare grannmarker. Genom var sitt bolag driver de både ekologisk och konventionell produktion på 130 hektar mark. De sätter in mycket tid i jordbruket och har båda andra jobb vid sidan, för än har de inte kunnat ta ut någon lön.

Början på något stort

– Det här är inget sju till fyra jobb. Vännerna förstår inte alltid varför vi ibland måste sitta i traktorn på kvällar och helger men för oss är det ju inget konstigt. Det är ju det här vi vill hålla på med, säger Alfred Ström.

Har ni aldrig tvivlat på om det här är rätt?

– Det är många gånger man gått och funderat på hur saker och ting ska lösa sig. Små saker kan göra stor skada och man är ju rätt sårbar. Men vi är fortfarande så små i lantbruksammanhang och det är det här vi vill göra. Vi har lärt oss av vår mormor att man ska satsa på det man brinner för och vi sporras faktiskt av de motgångar som dyker upp, säger Eric Ström.

FOTO: Per Groth

I höst är brödernas plan att Eric ska jobba på gården medan Alfred ska arbeta hos en annan lantbrukare i trakten.

– Vi försöker lära från mer erfarna personer i vår närhet. Vår morbror är lantbrukare, han och mamma stöttar oss mycket. Det är viktigt att fråga och ta hjälp om det behövs, säger Alfred Ström.

Var är ni om 10 år?

– Då ser våra ekofält lika bra ut som de konventionella och vi har utökat växtodlingen. Förhoppningsvis har vi kommit i gång med entreprenadjobb åt andra lantbrukare och tanken är att nötbesättningen ska ha vuxit till kring 50 djur. Det här är början på något stort, säger Alfred Ström.

Vad skulle du säga till andra i din ålder som vill starta eget lantbruk?

– Har man familjen med sig och intresset, så kör, säger Eric Ström.

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen