Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 januari

Bygruppens VD tvingas gå

Till slut tröt tålamodet hos de styrande inom LRF. Dotterbolaget Bygruppen med konferensanläggningen Sånga-Säby fortsätter att visa minus. Då får VD Per Åhrlin gå.

Bild 1/4 FOTO: Arkiv
Personalfoto LRF.Foto: Johanna Norin
Bild 2/4Personalfoto LRF.Foto: Johanna Norin FOTO: Lars Lööv
Sånga Säby.
Bild 3/4Sånga Säby. FOTO: Lars Lööv
Per Åhrlin, vd för Bygruppen.
Bild 4/4Per Åhrlin, vd för Bygruppen. FOTO: Ann Lindén

– Lönsamheten är dålig. Vi behöver ny energi. Bolaget får inte tappa tempo, säger Anders Källström, LRFs VD och koncernchef.

Han vill inte uppge några preliminära resultatsiffror, men när resultatet för de första nio månaderna presenterades i slutet av förra året var det ett minus på 5,6 miljoner kronor. 2015 gick Bygruppen med ett minus på 4,4 miljoner kronor.

– Vår förhoppning har varit ett nollresultat i år. Nu måste vi vidta åtgärder, sade Erik Pihlo, LRFs finanschef i en kommentar. På sikt kan vi inte ha det så här.

Nu byts alltså VD:n ut. Per Åhrlin kommer att stå till koncernledningens förfogande. Hans ersätts som VD för Bygruppen av Christoffer Rinman som blir t f VD. Christoffer Rinman är i dag chef för avdelningen Ledningsstöd på LRF. Dessförinnan har han haft flera ansvarsbefattningar på LRF inom ekonomi och affärsutveckling.

Anders Källström uppskattar att förlusten för Bygruppen och Sånga-Säby för 2016 "blir ungefär som året innan".

– Det krävs åtgärder. Vi måste ha svarta siffror under 2017, säger han.

Bygruppens två anläggningar på Franzéngatan "visar svarta siffror". Däremot är det problem med restaurangen i Kungens Kurva och konferensanläggningen Sånga-Säby.

– Besöksmässigt har Sånga-Säby haft ett fantastiskt år, men anläggningen behöver generera mer intäkter.

I grunden är det en sund verksamhet, enligt Anders Källström.

Av LRFs sju dotterbolag går två med förlust. Förutom Bygruppen är det konsultbolaget Macklean. Strax före nyår meddelades att VD Mikael Kruhsberg på Macklean får ta konsekvenserna. Han avgick vid årsskiftet.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen