Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 november

"Det här är vår högtid nummer ett"

Ängelholm

Björn Olsson är en av få gåsuppfödare av större skala som finns kvar i landet. Han har fullt upp inför Mårtens afton, men tog sig tid att prata med Land Lantbruk en stund.

 Gåsuppfödaren Björn Olsson har 15000 gäss som ska slaktas inför Mårtens afton.
Bild 1/2 Gåsuppfödaren Björn Olsson har 15000 gäss som ska slaktas inför Mårtens afton.
Bild 2/2

Vad betyder högtiden Mårtensafton för ditt företag?

– Den betyder oerhört mycket. Det är då alla gässen går åt och en stor del av ankorna, kalkonerna, tupparna och kycklingarna. Så det är vår högtid nummer ett.

Hur många gäss föder du upp?

– Vi har ungefär 15000 gäss och det är ungefär 85 procent av Sveriges alla gäss.

Då är du ganska ensam som producent?

– Ja, vi är bara en handfull som föder upp och det är väl bara för mig och någon till som det har någon större ekonomisk betydelse för. 

Hur många av dina gäss slaktas till Mårten?

– Alla. Man kan likna det vid att sälja julgranar. Det är inte mycket gäss du säljer resten av året. Är inte gässen färdiga till slakt till Mårten så är det som att sälja julgranar efter jul.

Vart säljer du gässen?

– 99 procent säljs till grossist och en procent går till gårdsförsäljning.

Hur är marknaden för gås?

– Den har minskat jättemycket i Sverige. Bara för 15 år sedan slaktade vi 30000-35000 gäss per år i Sverige, nu är vi nere under 20000.

Hur ser du på framtiden för din gåsproduktion?

– Jag tror att den kommer att vara ungefär bibehållen. Tyvärr har de polska gässen övertagit en stor marknad ute på krogen. Folk köper gärna svensk gås i butiken, så den försäljningen är bibehållen. Men majoriteten av krogarna kör med importgås. Det finns seriösa krogar som kör svensk gås, men de är lätträknade.

Vad är det för gäss du föder upp?

– Det är en korsning mellan vit italiensk gås och skånegås i flera generationer tillbaka. 95 procent av gässen är vita och de andra är lite gråa och gråspräckliga.

Är det en liten andel skånegås i dem?

– Nej, men om du korsar en vit gås och en skånegås så blir avkommorna till 90 procent vita. Korsar man dem däremot med Skånegås en gång till så blir de skånegåsfärgade. Men jag skulle nog säga att det är 30-40 procent skånegås i dem. Sedan har vi renrasiga stammar som vi använder i aveln.

Hur lång tid tar det att föda upp dem till slakt?

– Alla gäss slaktas till Mårten och Allahelgona. Det kvittar när de är kläckta. Men snittåldern är 20 veckor.

Hur lever dina gäss?

– De är fritt gående utomhus precis som vildgäss. De är inne i början och sedan skolar man dem så att de lär sig vara ute. Sedan går de aldrig in igen, de hatar att vara inne. Det är ett flyktdjur som vill ha fritt omkring så de kan se om det kommer skadedjur.

Har ni problem med rovdjur?

– Ja, vi har haft problem med räv, den får man stänga ute. Sedan har vi problem med örn. Men kommer den får man helt enkelt vara aktiv ute i hägnen, då sticker den, för den är väldigt skygg. Gässens rädsla för örnen minskat eftersom gladan, som också är en stor rovfågel, är så vanlig att de vänjer sig. Förr blev gässen så rädda för örnen att de flög ihop och kvävde varandra. Men nu blir konsekvensen inte så illa som förr.

Vad äter de?

– Gåsen är det enda fjäderfä som är ren gräsätare. Den går på bete hela tiden, sedan får den ett foder baserat på spannmål, majs och baljväxter som kompletterar upp. Gåsen kan ju inte tillgodogöra sig cellulosa, därför måste den ha spätt gräs hela tiden.

Vad tycker du om Mårten som högtid?

– Jag älskar Mårten som högtid och att äta gås, även om det är vemodigt att slakta dem.

Hur ska gåsamiddagen vara?

– Det ska vara traditionellt med gås, sviskon och äpple, gåsasås, kokt potatis, rödkål, svartvinbärsgelé och brysselkål.

Fakta: Viking Fågel

Produktion: 15000 gäss, 15000 kalkoner, 150000 kycklingar, några tusen ankor. Ankor och gäss kläcks på gården.

Areal: 250 hektar. 50 hektar är vall till gässen, resten är spannmålsodling till djurfoder och halmproduktion för värme.

Anställda: 12 heltidsanställda och 10-11 säsongsanställda.

Omsättning: 28-30 miljoner kronor.

Övrigt: Eget gårdsslakteri

Björn Olsson

Ålder: 42 år

Familj: Hustru Maria, 40 år och barnen Ida, Elsa, Algot och Oskar.

Bor: På gården Berchshill i Össjö utanför Ängelholm i Skåne

Bakgrund: Är uppvuxen på granngården och har gått lantbruksskola i Östra Ljungby (nuvarande Segra).

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen