Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 mars

Det mesta av köttet kan vara uppätet

Tolv ton brasilianskt kött eftersöks i 15 kommuner. Men företaget som importerade köttet tror att merparten är uppätet.

FOTO: Michael Erhardsson/Mostphotos

Land Lantbruk skrev tidigare under torsdagen att 122,3 kilo misstänkt dåligt kött från Brasilien eftersöktes i Kalmar, sedan en grossist i Lindome tagit in köttet och ett företag i Göteborg sålt det vidare till en grossist i Kalmar.

Nu visar det sig att grossisten i Lindome sålt köttet till ytterligare 14 kommuner och att en del av köttet kan ha nått konsumenter, uppger TT.

"Det mesta är uppätet"

Karsten Davidsson är inköpschef vid företaget som importerade oxfilén.

– Det mesta är uppätet redan, till 90 procent skulle jag vilja säga, säger han till TT.

Det har gått vidare till restauranggrossister och därmed hanterats av professionella kockar. Eftersom inga reklamationer har gjorts drar han slutsatsen att köttet inte varit ruttet. Om någon som ätit av köttet fått salmonella borde detta ha kommit fram genom smittspårning, resonerar han.

Spårning pågår

Köttet kommer från en av de anläggningar som enligt brasilianska myndigheter är inblandade i den korruptionsskandal, som lett till att ruttet och smittat kött exporterats.

Nu pågår en spårning av köttet eftersom det ska skickas tillbaka till grossisten. Men köttet behöver inte slängas eftersom det inte är klart att köttet är defekt.

– Det har inte kommit mer information från Brasilien, vi väntar på att få mer information om hela utredningen via EU-kommissionen, säger statsinspektör Aron Lindén vid Livsmedelsverket till Land Lantbruk.

Köttet importerades före skandalen

Han poängterar att köttimportören inte har gjort något fel.

– Företaget handlade i god tro. Man importerade köttet förra året, långt innan skandalen i Brasilein uppdagades, säger Aron Lindén.

Svenska myndigheter kommer inte att ta några prover på köttet.

– Det finns inget som säger att det här köttet är defekt och att ta prover utan att veta vad man letar efter är inte att rekomendera, säger Aron Lindén.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen