Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 april

Djuraktivist tog sig in i grisstall – döms för intrång

Facebookfilmen visade grisande suggor och ett antal döda kultingar och lades upp för att skapa opinion. Men nu döms djurrättsaktivisten för olaga intrång.

På juldagen 2015 befann sig djurrättsaktivisten – en kvinna i 25-årsåldern – vid en gård utanför Västerås. Hon hävdar själv att hon hörde ”fruktansvärda skrik” inifrån grisstallet och tog sig in eftersom hon upplevde det som en nödsituation.

Väl inne spelade hon in en film som hon sedan lade upp på Facebook och som blev mycket uppmärksammad: I början av april hade den över 100 000 visningar. På filmen kunde man se suggor som grisade och nyfödda kultingar som darrade. Några av kultingarna var också döda, antingen genom att de hade dött i stallet eller att de var dödfödda.

Riskerade sprida smitta

Men kvinnan blev också polisanmäld för att gjort intrång på gården. Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, kommenterade fallet med att det riskerade att sprida smitta.

– Det allvarliga är smittskyddsaspekten. Vi är väldigt oroliga för att vi får in afrikansk svinpest i våra stallar med sådana här intrång där man springer rakt in i stallarna utan något smittskyddstänk på vägen, sade han tidigare till Land Lantbruk.

Både grisstallets ägare och en annan sakkunnig person hävdar också att omständigheterna på gården inte var onormala och det tillhör vanligheterna att griskultingar dör i samband med födseln. 

Kvinnans skäl var en ”efterhandskonstruktion”

Det står nu klart att kvinnan döms för att ha tagit sig in i grisstallet. Västmanlands tingsrätt godtar inte kvinnans påstående om att hon skulle ha varit på platsen för att filma djur utomhus och först ha gått in i byggnaden när hon hörde de ”fruktansvärda” skriken, utan kallar denna förklaring en ”efterhandskonstruktion”.

Döms till böter

Rätten slår också fast att kvinnan oavsett vilket syfte hon har haft med att filma djuren inte har haft rätt att befinna sig i grisstallet, och döms därför för olaga intrång. Totalt får hon betala 2 000 kronor i böter, enligt domen som offentliggjordes den 11 april.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen