Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 februari

Djurrättsaktivister misslyckades med att störa stövar-SM

En grupp med cirka 20 djurrättsaktivister försökte störa helgens stövar-SM i Skaraborg – men misslyckades. En kvinna i djurrättsgruppen ertappades med pepparsprej och bötfälldes av polisen.

Stövar-SM går ut på att testa rävhundarnas förmåga till drev och arrangerades den gångna helgen av Västra Götalands stövarklubb med tävlingscentrum i Skövde. Tävlingen har som syfte att finna det bästa avelsmaterialet.

– I och med att det var störningar under förra årets SM på Gotland var vi förberedda och hade anpassat vår organisation. Bland annat fick vi bevaka våra och deltagarnas fordon dygnet runt för att förhindra skadegörelse, berättar Ingemar Gräns, säkerhetsansvarig för arrangemanget.

Aktivister ämnade störa jaktprov

Tidigt på morgonen åkte de tio deltagande hundarna och deras förare till de provytor som fanns på olika håll i Skaraborg. Både på lördags- och söndagsmorgonen fanns djurrättsgruppen på plats och en katt och råtta-lek inleddes.

Gruppen disponerade fyra personbilar samt på söndagen även en kamouflagemålad terrängbil av modell 903 – den typ som den svenska militären tidigare använde. Två av personbilarna var hyrda och två var registrerade på privatpersoner.

– Polisen gjorde ett bra jobb med att störa ut deras fordon så att de inte skulle kunna ta sig till våra provytor. Det gick helt enkelt ut på att inte lämna bilarna i sikte utan att följa dem gata upp och gata ned, säger Ingemar Gräns.

”Tjänade inte något till”

Vid ett enda tillfälle kom en av djurrättsgruppens bilar i närheten av en provyta men bilens framfart blockerades. I ett försök att ta sig runt hamnade de fyra kvinnorna i diket och fick ta hjälp av jägare för att få bilen uppdragen. Därefter sökte de sig till grillplatsen där de blev bjudna på dricka och korvbröd.

Gruppens deltagare var utrustade med siren, banderoll och plakat och de försökte störa arrangemanget genom skrikande och tutande.

– Från arrangörshåll var vi hela tiden noga med att uppträda korrekt och inte inbjuda till någon konflikt. Vi bestämde oss också för att inte gå in i några diskussioner med aktivisterna. Vi bedömde att det inte tjänade något till, förklarar Ingemar Gräns.

Polisens bedömning är att ett 20-tal djurrättsaktivister deltog, varav några hade kommit från England, Tyskland och Frankrike. Flera av dem uppträdde maskerade och en av dem greps på söndagsmorgonen efter att ha ertappats med pepparsprej. Kvinnan anhölls i väntan på att få sin identitet fastställd och bötfälldes för brott mot vapenlagen.

Tävligen genomfördes som planerat

Några andra i gruppen polisanmäldes för ofredande sedan de hade följt efter två jägare som var ute och letade älg och som inte hade något med SM-tävlingen att göra.

– Tävlingen kunde genomföras helt enligt planerna, konstaterar Ingemar Gräns.

Det har förekommit uppgifter om att djurrättsgruppen under sitt besök i Skaraborg gjorde ett olovligt besök på en fårgård, något som dock bestämt tillbakavisas av gårdens ägare.

De personer som var i ledningen för gruppen är välkända företrädare och har bland annat varit med om att under hösten och vintern hotat en minkfarmare utanför Falkenberg.

LÄS MER: Misshandlades av inkräktare på minkgården

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen