Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 december 2014

DNA-märkning ska sätta stopp för dieselstölderna

Nu finns ett nytt sätt att sätta stopp för dieseltjuvarna. Med DNA-märkning går det att spåra stulen diesel direkt till tanken.

FOTO: unknown

Några milliliter färglös kemisk spårningsvätska i dieseltanken är en ny metod för att hejda dieselstölderna på landsbygden. Det ger dieseln ett unikt DNA och förenklar polisens arbete som redan vid vägkanten ska kunna avgöra om dieseln är DNA-märkt. Det går att märka diesel både i bulk och i enskilda maskintankar. Om den misstänkte tjuven har slangat diesel på flera gårdar går det att sortera ut olika DNA-märkningar vid analys.

– Diesel och gods stals för 200 miljoner kronor 2013 på svenska gårdar. Äntligen kommer vi till skott med det här som gör det rättsäkert och spårbart, säger Magnus Rydhult på Crime Stoppers Sweden.

Han har tidigare arbetat med blåfärgning av diesel som han tyckte fungerade bra så länge den hölls inom en bransch, nämligen skogsentreprenörer. Problemet var att det inte fanns någon unik kodning till ägaren. När den blåfärgade dieseln spred sig till fler branscher var den svår att använda som bevis i tingsrätten.

Tekniken med DNA-märkt diesel används redan i Storbritannien och kommer att testas i stor skala i Sverige i början på nästa år. Projektet sker i samarbete med polisens nationella transportsäkerhetsgrupp, LRF, lantbruksföretagare och byggföretag. Produkten är klar för att användas men polisen behöver lära sig tekniken för att kunna spåra dieseltjuvar, enligt Magnus Rydberg.

– Om det finns lantbrukare som är intresserade av att testa det här så får de gärna höra av sig.

När DNA-märkningen finns på marknaden ska företagare kunna teckna ett treårigt avtal på DNA-vätska som räcker till att märka 20 kubik diesel per år till en kostnad av cirka 2 000–2 500 kronor.

Fakta: #Stoppatjuven

Nu drar Land Lantbruk igång kampanjen #Stoppatjuven - och vi vill ha din hjälp.

Under årets mörka månader ökar antalet anmälda stölder och inbrott, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Är du en av dem som har drabbats? Hur vill du stoppa inbrotten? Hur arbetar du för en tryggare höst utan fler inbrott? Hör av dig till oss!

  • Ring Land Lantbruks reporter Anna Nilsson: 08-588 367 05.
  • Mejla din berättelse: red@landlantbruk.se (skriv #stoppatjuven i ämnesraden).
  • Diskutera på våra sociala medier Facebook, Twitter och Instagram. Sök på Land Lantbruk så hittar du oss och använd #stoppatjuven.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen