Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juni

Dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg gjorde filmen "Sista skörden"

RONEHAMN.

Tina-Marie Qwiberg är dokumentärproducent, odlare och krögare. Hon är just nu aktuell med dokumentärfilmerna Sista skörden och Bieffekten som sänts i SVT under våren.

 Dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg gjorde filmen "Sista skörden".
Dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg gjorde filmen "Sista skörden".

I Ronehamn på södra Gotland driver Tina-Marie Qwiberg tillsammans med familjen restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan. De har ett hållbarhetstänk och förutom animalieprodukter kommer allt som serveras på Gula hönan från familjens egen odling precis utanför dörren. Men Tina-Marie Qwiberg ser sig inte som en krögare.

– Jag är dokumentärproducent, det är min huvudsyssla, säger hon.

Tina-Marie Qwiberg har i närmare 17 år arbetat som dokumentärproducent för radio och TV. I dag driver hon produktionsbolaget Triq production som gör naturfilm, barnprogram och dokumentärer åt SVT och UR.

Tina-Marie Qwiberg

Ålder: 59 år

Familj: Man och tre vuxna barn

Bor: Rone, på södra Gotland

Intressen: Trädgårdsodlingen på Gula Hönan och dokumentärproduktion.

Hur hamnade du här med restaurang och gästgiveri?

– Min son, Marc, var utomlands och ville komma hem samtidigt som jag gick och längtade efter något nytt. När det här dök upp sa Marc ”du odlar, så lagar jag.” och så fick det bli. Vi drog i gång 2011 med målsättningen att vara självförsörjande på grönsaker, frukt och bär inom sex år, det tog fyra.

Varför fokuserar du på jordbruk i dina dokumentärer?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för natur och miljö, det har jag efter min mormor. Redan som tvååring var jag en liten barnarbetare som gick vid hennes sida i landet och hade fingrarna i jorden. Filmerna Bieffekten och Sista skörden är delar av en serie som handlar om luft, jord och vatten. Den tredje filmen om vatten, arbetar jag med just nu. Filmerna pekar på hur allt går så snabbt i dag. Utvecklingen har rusat i väg och vi liksom glömmer bort att vi inte har oändligt med naturresurser.

Vad är din syn på svenskt jordbruk?

– I jämförelse med många andra delar av världen är svenskt jordbruk bra, men det kan bli bättre. Det är ju inte alla som förstör sin åkermark, men tiden är över då vi kunde slösa på våra naturresurser.

Vad behövs för att få en förändring?

– Ärlighet. Det behövs en transparens mot konsument, och våra politiker måste öppna ögonen, läsa på och vara ärliga. Livsmedelsstrategin är till exempel så blek att man baxnar. Det finns ingen målbild om hur det kan se ut i framtiden. Som att de inte vet, men vi vet ju.

– Jag vill peka på att vi måste se stad, land och livsmedelsproduktionen som en helhet och börja hushålla med det vi har. Jag förstår om vissa tagit illa vid sig av filmen Sista skörden, för många tar väl hand om sin åkermark, men det här är ett sätt att lyfta frågan. Vi lever i ett slit och slängsamhälle där marknaden driver på. Produktion mäts i kvantitet i stället för kvalitet och lantbrukarna sitter i en slags rävsax.

Har du något förslag på vad man skulle kunna göra?

– Vi måste acceptera att saker och ting tar tid. Det tar tid att ta fram smak- och näringsrik mat. Berätta för konsumenten att betalar du lite extra här så får du en bättre produkt. Det kanske inte finns så mycket, men det som finns är jäkligt bra.

Vad är det största hotet i Sverige just nu?

– Att det byggs på åkermark. Det är ett resursslöseri utan dess like och det gör mig så förbannad. Åkermark ska det odlas på och den måste skyddas.

Vad är framtiden?

– Conservation agriculture.

Conservation agriculture

Jordbruk med:

Minimal jordbearbetning

Täckning av marken året runt

Varierad växtföljd av olika grödor

Integrerat växtskydd

Precisionsbevattning

Kontrollerad eller begränsad mekanisk trafik över åkermarken

Är du orolig för framtiden?

– Ja faktiskt, vi har varit runt och sett så mycket under filmarbetet och det har gett mig nya perspektiv. Det som lyfts i filmerna är ju så klart viktigt, jag oroar mig också över att det skakar i klimatavtalet. Det är långt ifrån självklart hur framtiden kommer se ut. Till slut blir det nog till det bättre, men jag tror det blir till det sämre först. Därför måste vi ta hand om svensk åkermark.

Filmerna Sista skörden och Bieffekten kan fortfarande ses på svtplay.se

Till toppen