Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 november

Dubbelt upp för naturbruksintresset

Intresset från niondeklassare för att besöka Torsta naturbruksgymnasium inför gymnasievalet har mer än fördubblats i år.

 En av lantbrukseleverna på Torsta bekantar sig med en av Torstas mjölkkor.
En av lantbrukseleverna på Torsta bekantar sig med en av Torstas mjölkkor. FOTO: Torstas Bildarkiv

Niondeklassare i Jämtland har varje år möjlighet att besöka en gymnasieskola som de är intresserade av att söka till. Förra året var ett 60-tal elever intresserade av att komma till JGY Torsta naturbruksgymnasium. I år har 135 elever anmält intresse.

Tydlig trend

Man märker på Torsta naturbruksgymnasium av den tydliga trenden att intresset för utbildning inom de gröna näringarna, skog, djur och lantbruk ökar kraftigt. Till årets antagning ökade antalet förstaårselever kraftigt på lantbruksutbildningar, något Land Lantbruk tidigare skrivit om.

Behov av arbetskraft

– Inom de gröna näringarna finns det ett stort behov av arbetskraft framöver och våra elever är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden. Jag antar att det är en av faktorerna som gör att intresset för våra utbildningar nu ökar, säger Per-Erik Nemby, rektor på JGY Torsta naturbruksgymnasium.

Får insyn

Det är under programdagarna som Jämtlands gymnasieförbund ordnar som elever får möjlighet att få lite insyn i vad de olika gymnasieprogrammen innebär. De får träffa och ställa frågor till nuvarande elever på Torsta och prova på en del av de aktiviteter som finns i de olika programmen. Till exempel ta hand om djur, prova jaktsimulator, köra skogsmaskin eller traktor.

Läs mer: Ökat intresse för gröna utbildningar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen