Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 september

Elever lär sig självhushålla

På Allmogegården lär sig tolv folkhögskoleelever hur man brukar jorden som förr.

 Gamla metoder för självhushållning lärs ut på nytt. Bilden är från ett annat tillfälle.
Gamla metoder för självhushållning lärs ut på nytt. Bilden är från ett annat tillfälle. FOTO: Mostphotos

Bengt Sjöberg och Maria Larsson ville driva en gård helt enligt gamla metoder. Markerna på Allmogegården i Skärstad mellan Jönköping och Gränna återställdes till tiden kring 1950. Det var 17 år sedan och runt 500 volontärer har passerat gården för att lära sig de gamla färdigheterna, skriver SVT Jönköping.

Första kullen

Nu lär Bengt Sjöberg och Maria Larsson ut de kunskaper de fått av deras föräldrar och andra äldre till elever på Mullsjö folkhögskola. Första kullen går på Allmogegården och en fortsättning är planerad till nästa år.

– Det mognade väl fram det beslutet att vi ville göra en utbildning och verkligen lära människor det vi håller på med, säger Maria Larsson.

Behöver inte stor gård

De flesta av de tolv elever som bor och lär sig på gården vill gärna ha en egen liten gård och starta ett självhushållande småbruk.

– Vi vill verkligen visa att man inte behöver ha en stor gård för att kunna leva på gården. 1920 så levde 20 personer på den här gården. Att producera mat på den här gården till 20 personer, det är inget problem för vår del, säger Bengt Sjöberg.

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen