Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 januari

Eon överklagar beslut om kraftledning

Eon har överklagat Energimarknadsinspektionens beslut att avslå bolagets begäran att få bygga en ny 130 kilovolts luftledning över åkermark i nordvästra Skåne.

FOTO: Mostphotos

Beslutet från Energimarknadsinspektionen kom i november förra året. Motiveringen till avslaget var att åkermarken som luftledningen skulle dras över, en 11,5 kilometer lång sträcka från Rinkaby till Kristianstad, har för stort allmänintresse.

"Kan byggas med markkabel"

Energimarknadsinspektionen skriver i sitt beslut att ledningen kan byggas med markkabel istället.

LRF och markägarna har kämpat mot luftledningen i snart 15 år och var glada när beskedet kom och hoppades på att det inte skulle överklagas.

Allmänna intresset väger tyngre

Men nu är beslutet överklagat till mark- och miljödomstolen. Eon har, enligt ATL, bett att få anstånd med att utveckla sina argument, men skriver att man tycker att det allmänna intresset av leveranssäkra elnät till rimlig kostnad väger tyngre än lantbrukarnas intresse av att slippa brukningshinder i åkern.

LÄS MER: Eons luftledning stoppad

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen