Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 februari

EU-förslag hotar Sveriges ekoodlingar

Förslaget till nya EU-regler hotar den ekologiska växthusodlingen i Sverige. Och kan äventyra regeringens högt uppsatta ekomål.

FOTO: Lasse Hejdenberg

– Den svenska ekoväxthusodlingen har stora fördelar, men då måste vi sätta ned foten i Bryssel och inte vika oss i den här förhandlingen, säger Göran Ektander, som tillsammans med frun Carola driver det klimatgodkända och Krav-certifierade växthusföretaget Tåkerngrönt AB i Karlebytorp på Östgötaslätten.

Någon bättre illustration av den ekologiska boomen än Tåkerngrönts växthus går knappast att finna. Förra veckan sattes 15 800 gurkplantor av sorten Proolog på dryga 10 000 kvadrat. Från mitten av mars inleds skörden.

– Vi kommer att skörda 7 000–8 000 gurkor om dagen, sex dagar i veckan, säger Göran Ektander.

Så kommer nya gurkor att skördas fram till slutet av oktober, med kortare avbrott för omplantering i juni-juli. Men över framgången vilar ett tungt orosmoln som bromsat Tåkerngrönts expansionsplaner.

VIDEO. Se intervju med Göran Ektander: "Viktigt att vi inte viker ned oss i Bryssel".

Hård kritik

Under våren vill EUs ordförandeland Malta äntligen komma till beslut om de nya ekoregler, som i fyra år har malts genom EUs kvarnar. Reglerna har utsatts för så hård kritik att de mycket väl kan hamna i papperskorgen. Enligt ett färskt kompromissförslag från Malta ska de nordiska länderna kunna få undantag, men det återstår att se vad de övriga länderna tycker.

In i det sista kvarstår alltså hotet mot flera framgångsfaktorer som den svenska ekoodlingen i växthus vilar på. Möjligheten att odla i torvjord, och att plantera i stora kärl där det är lättare att få upp värmen än i vanliga jordbäddar. Att odla i avgränsade bäddar, som det kallas på fackspråk.

Sådana plastkärl står i mängd inne i Tåkerngrönts växthus. Skälen att förbjuda dem är svåra att begripa.

"Protektionism"

Men bakgrunden är bland annat en splittring mellan EUs nordliga och sydliga del, och en inte så liten dos protektionism, anser man inom LRF Trädgård. Genom att hävda principen att all ekoodling ska ske i direkt kontakt med jorden i marken motarbetas mer moderna och ibland ifrågasatta metoder som att odla utan jord.

Det som gör ekoförslaget extra märkligt är att det stänger ute den mest miljövänliga växthusodlingen i Europa, konstaterar han. Sverige ligger här långt före konkurrenterna. Tåkerngrönt värms med biobränslen. I Nederländerna värms växthusen med gas och olja.

– I Sverige är vi bäst på bioenergi. Vi har de bästa förutsättningarna att bygga mycket växthus här.

Läs mer i Land Lantbruk nummer 9.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen