Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 april

Få har förnyat sina gamla servitut

Den som vill förnya gamla servitut och nyttjanderätter gör klokt i att agera snart. Lantmäteriet kommer nämligen att rensa bort inaktuella poster sina register.

Bild 1/2 FOTO: Ann Lindén
Bild 2/2 FOTO: LRF media

Lantmäteriet ska göra en utrensning av runt en halv miljon inaktuella uppgifter i fastighetsregistret. Det gäller uppgifter om så kallade avtalsservitut och nyttjanderätter som är inskrivna före 1 juli 1968.

Den som vill ha kvar uppgifterna måste själv begära att de förnyas, senast under 2018. Men enligt Lantmäteriet är intresset från fastighetsägare något svalt. Bara en tiondel av de 300 000 inskrivna avtalsservitut och rättigheter som Lantmäteriet räknar med att behöva förnya, har blivit förnyade.

God tid på sig

– Det är svårt att säga om det beror på att fastighetsägare inte känner till rensningen eller att man tycker att man har god tid på sig. Det kan också vara så att fler gamla servitut än vi räknat med är inaktuella, säger Olle Unger, fastighetsrättslig expert på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Servitut och nyttjanderätter handlar om rätten för fastighetsägare att använda en annan fastighet på ett visst sätt, till exempel köra på en väg eller ta vatten från en brunn.

Servitut inte ogiltigt

Om posten tas bort ur fastighetsregistret innebär det inte att servitutet eller nyttjanderätten blir ogiltig. Däremot kan det ha stor betydelse för om de ska fortsätta gälla när fastigheten byter ägare.

– Ett uppdaterat fastighetsregister spar både tid och pengar för alla parter. Satsningen kan dessutom komma att minska kostnaderna för lantmäteriförrättningar, säger Olle Unger.

Fastighetsägare kan se på Lantmäteriets hemsida vilka servitut som är kopplade till fastigheten och anmäla vilka som ska vara kvar.

Detta gäller:

Rensningen gäller avtalsservitut och nyttjanderätter som är inskrivna före 1 juli 1968.

Servitut som beslutats i en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte av ändringarna och behöver inte förnyas.

Förnyelse av inskrivningar behöver inte heller göras när det gäller rättigheter som tomträtt, vattenkraft och vattenreglering.

Förnyelsen av uppgifterna ska anmälas senast vid utgången av 2018.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen