Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 november

Får lär sig känna igen kändisansikten

För de som har får är det nog ingen överraskning att de är intelligenta djur. Men att de kan lära sig att känna igen kändisars ansikten kanske är med okänt – här är filmen där fåren pekar ut Obama.

FOTO: Mostphoto/Bildbyrån

Får vid University of Cambridge har lärt sig att känna igen Barack Obama, Emma Watsson, Jake Gyllenhaal och tv-värden Fiona Bruce.

Universitetet har lärt fåren peka ut kändisarna som del i en studie där man testa fårens förmåga till ansiktsigenkänning.

Känner igen 8 av 10 bilder

Upplärningen gick ut på att fåren presenterades olika ansikten och fick en belöning när de såg något av de fyra kändisarnas ansikten. Efter att de lärt sig ansiktena lyckades fåren känna igen kändisarna åtta gånger av tio.

Utan att ha övat i förhand pekade de även ut sina egna skötare när forskarna presenterade foton av dem tillsammans med en okänd person.

Öka förståelsen för människors hjärnor

Forskarna hoppas att det övergripande resultatet ska ge ökad förståelse för hur människors hjärnor fungerar, främst i förhållande till neurodegenerativa störningar som Huntingtons sjukdom.

Fårens storlek på hjärna och deras livslängd gör dem till bra djur att göra dessa typer av studie på.

Läs mer: FILM: Visslar på hönsen – sen flaxar det överallt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen