Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 november 2015

Fick jämställdheten i arv

Mjölkbonden Ingrid Sommar förvaltar den jämställdhet hon fått i arv från mor och mormor.

Bild 1/6 FOTO: Per Groth
Bild 2/6 FOTO: Per Groth
Bild 3/6 FOTO: Per Groth
Bild 4/6 FOTO: Per Groth
Bild 5/6 FOTO: Per Groth
Bild 6/6 FOTO: Per Groth

– Jämställdhet mellan könen är viktigt. Jag vet hur min mamma och mormor stred, men för mig och min man har det aldrig varit ett problem, säger Ingrid Sommar, som definierar jämställdhet så här:

Lika lön för lika arbete och samma möjligheter till allt.

Ingrid Sommar berättar att hon mötte en del fördomar när hon som 25-åring tog över föräldragården för drygt 30 år sedan.

– Då kom kringresande till lagården och frågade efter bonden och tittade efter min pappa eller min man. Men dem har jag kastat ut.

Ingrid är inte den som gömmer sig bakom sin man. Hon marknadsför flitigt svensk mat och diskuterar med politiker, tjänstemän och internationella besökare.

På gården Svånö söder om Västerås bedrivs mjölkproduktionen tillsammans med mannen Henrik, sonen Johan och pakistaniern Haseeb Basit.

Uppdelningen på gården är traditionell, Henrik och Johan har hand om växtodlingen och Ingrid och Haseeb har hand om djuren.

– Jag är mycket bättre på djuren än vad de är, då är det bäst att jag har ansvar för djuren, säger Ingrid, som inte tycker det är ett tecken på dålig jämställdhet att hon inte kör traktor.

Dessutom delar Ingrid och Henrik på hushållsarbetet.

– Vi drar lika i paret. Jag står inte alltid och lagar mat. Och vi städar båda, för det tycker inte jag är roligt. Jag anser inte att det är mitt ansvar hur huset och hemmet ser ut.

 

Citat i nomineringen till det nya priset:

"Ingrid är ansiktet utåt för företaget. Företaget är ett föredöme för hur ett jämlikt företag kan drivas."

 

Här är de nominerade: Bröderna Bengtsson, mjölkbonden Ingrid SommarEnergifabrikenLarsvikens gård.

Till toppen