Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 mars

Fler anläggningar stängs i Brasilien

Nu stängs ytterligare tre köttanläggningar inom utredningen om korruption i Brasilien. EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis besöker Brasilien och vill se att myndiheterna agerar.

FOTO: Ann Lindén

Hittills har myndigheterna stängt sex livsmedelsanläggningar och totalt 21 är föremål för polisens utredning, uppger TT. Polisen i Brasilien hävdar att det finns bevis för att livsmedelsföretag har betalat inspektörer för att se mellan fingrarna och låta dåligt och salmonellasmittat kött gå till export med undermålig dokumentation.

Tidigare har jordbruksdepartementet uppgett att det är "isolerade händelser" som ligger bakom det uppdagade och att det inte "representerar ett utbrett fel i det brasilianska systemet".

Enligt Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi har man inom utredningen än så länge inte hittat något kött som kan vara skadligt för konsumenter.

Land Lantbruk rapporterade tidigare att flera länder beslutat om importförbud. Nu har Kina, Egypten och Chile beslutat att lyfta importförbudet, och jordbruksministern hoppas att Hongkong, som är Brasiliens näst största exportmarknad, ska följa efter.

EU har tills vidare förbjudit import från anläggningarna som ingår i utredningen.

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis är på besök i Brasilien.

– Jag förväntar mig att brasilianska myndigheter förstår att det är upp till dem att agera så snart som möjligt för att återuppbygga förtroendet i de olika kontrollsystemen, säger Vytenis Andriukaitis.

Brasilien är världens största köttproducent som varje år exporterar framför allt nötkött och kyckling till ett värde av motsvarande över 105 miljarder kronor världen över.

LÄS MER: EU stoppar kött från korruptionsanklagade företagen

Oklart om dåligt kött nått Sverige

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen