Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 november

Fler utmaningar än språket

I Skåne har runt 60 nyanlända fått jobb i gröna näringarna inom ett projekt som drivs av Hushållningssällskapet, Hir och Arbetsförmedlingen i Skåne. Men att para ihop nyanlända och lantbrukare möter utmaningar.

FOTO: Hushållningsällskapet

Det mesta är korta anställningar med att plocka potatis, äpplen och annat. Samtidigt säger projektledaren Sara Johnson på Hushållningssällskapet Skåne, att det inte finns många så kallade enkla jobb, annat än just ”plockjobb”. Även till synes enkla jobb inom de gröna näringarna kräver ofta kunskap eller utbildning.

– Kunskap är förstås ett hinder. Den som till exempel ska arbeta på en mjölkgård behöver kunna en del om det arbetet. Även så kallade enkla jobb kräver en upplärningsfas, säger Sara Johnson.

Hoppas på förlängning

Projektet är inne på sitt andra år och målet är att 35 nyanlända på Österlen och lika många i nordvästra Skåne ska få någon form av anställning. Sara Johnson hoppas nu på en förlängning eftersom hon menar att man ser en positiv utveckling.

– Vi försöker nu hitta längre anställningar och enstaka som fått halvårsanställningar där målet är tillsvidareanställning, säger Sara Johnson som är projektledare för Hushållningssällskapet Skåne och Hirs projekt Grön arbetsförmedling.

FAKTA: Så fungerar nystartsstödet

Som arbetsgivare kan man söka så kallat nystartsstöd. Det innebär en subvention på upp till 2,5 gånger arbetsgivaravgiften.

Exempel: För en ingångslön på normalt cirka 19 000 kronor betyder stödet som mest att timlönen som arbetsgivaren betalar sjunker från 175 till 75 kronor i timmen.

Körkort och bil

Projektet har intervjuat runt 300 nyanlända för att sålla fram ett antal som är intresserade av att arbeta i lantbruket och som man tror klarar det som krävs – det handlar både om att vilja arbeta i lantbruket och att kunna lite svenska eller engelska.

– Svenska är inte alltid nödvändigt, men man måste kunna lite engelska.

Det finns fler utmaningar än språket. En är att jobb inom lantbruket ofta kräver körkort och tillgång till bil.

– Den som ska jobba på en gård måste förstås kunna ta sig till jobbet och inte bo alltför långt bort för att det ska fungera, säger Sara Johnson.

Ovana arbetsgivare

Utmaningarna ligger även i så kallade mjuka värden. Det kan handla om svårigheter att klara situationen både för den anställde och för arbetsgivaren.

– Lantbrukarna är inte alltid vana vid att vara arbetsgivare. Nu arbetar vi först med en praktikvecka och om det blir en anställning följer vi upp med frågor både till den anställde och till arbetsgivaren för att försöka lösa eventuella problem, säger Sara Johnson, som menar att projektet behövs för att öppna en dörr mellan de gröna arbetsgivarna och Arbetsförmedlingen.

– Våra arbetsgivare vänder sig sällan till arbetsförmedlingen, men det finns ett behov av arbetskraft i våra näringar och det finns nyanlända som kan få en väg in i arbetslivet. Jag tror absolut vi har en del nyanlända som långsiktigt kommer bidra i de gröna näringarna.

LÄS MER: De ska skörda frukterna av sitt första jobb

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen