Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 augusti 2013

Flera veckor innan rätten avgör vargjakt

Flera överklaganden göra att vargjakten i Skåne avbryts. Och det kan ta upp till en månad innan beslutet om den kan genomföras kommer.

Efter att 24 får de senaste veckorna dödats i vargangrepp godkände Naturvårdsverket LRF Skånes ansökan om skyddsjakt på vargen. I dag skulle den starta men i går meddelade förvaltningsrätten i Stockholm att den planerade jakten avbryts.

– Den avbryts för att en av parterna som har anklagat har begärt inhibition och då får inte jakten genomföras i avvaktan på att rätten prövar överklagandet, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Hittills har sju överklaganden kommit in till myndigheterna. Bland annat skriver några av de som har överklagat att djurägarna borde stängsla bättre och att jakten inte borde genomföras eftersom det inte är helt säkert vilken varg som har genomfört angreppen. Organisationen Wolves in Scandinavia menar att fårägarna i Skåne länge har känt till att det finns varg i området och att länsstyrelsen varnat för detta.

– Trots detta har stängslen varit så dåliga att varg kunnat "promenera" in i fårhagarna, skriver organisationen.

När och om vargjakten kan återupptas är oklart. Fall som kommer in till rätten prövas i tur och ordning. Enligt handläggare på förvaltningsrätten kan det säkerligen ta minst en månad innan rätten prövar det slutgiltiga jaktbeslutet. Vid ett liknande fall med den så kallade Junselevargen tog det rätten ett par månader innan beslutet om jakt prövades.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen