Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 april

Forskare: Gräs ska bli framtidens mat

Proteinrikt gräs kan bli en naturlig ingrediens i framtidens matlagning, om danska forskare lyckas med sitt projekt.

FOTO: Ann Lindén

Vanligt gräs lämpar sig som bekant inte som människoföda. Men nu håller danska forskare på att utveckla en metod för att kunna ta vara på näringsämnena – framför allt proteinet – i gräs för att ändå kunna använda det i mat för människor.

Sedan 2015 har en grupp forskare från Aarhus universitet byggt upp en anläggning som bryter ner gräs till bland annat proteinmassa. Förhoppningen är att detta ska kunna bli en del av matlagningen i framtiden genom att ersätta exempelvis sojaprotein med gräsmassan.

– Man kan föreställa sig hela spektrumet – allt från att kunna tillsätta det gröna proteinkoncentratet i curryrätter till att tillsätta högvärdigt protein i proteinstänger, säger Morten Ambye-Jensen, som ingår i forskningsgruppen, till Danmarks Radio.

Om metoden blir framgångsrik kan man samtidigt slippa import av sojaprodukter från Sydamerika och Kina som i dag är nödvändig. Anläggningen uppges ha en potential att kunna producera 600 000 ton proteinkoncentrat, och det skulle i så fall motsvara 27 procent av det sojamjöl som Danmark importerar varje år.

Potentialen är stor, men ännu återstår flera utmaningar för att produktionen ska kunna sätta i gång i industriell skala. Det handlar både om att tekniken måste utvecklas vidare, och att det ska få ekonomisk bärkraft.

– Så det handlar om att få testa de här processerna i större skala, och det krävs självklart mer investeringar för att vi ska nå så långt, säger Morten Ambye-Jensen till Danmarks Radio.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen