Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 december

Forskare: Labbodlade hamburgare snart på restaurang

Om tre år kan kött odlat i laboratorium finnas till rimligt pris på restauranger och i butiker. Det tror i alla fall den nederländska professorn Mark Post.

2013 smakade forskaren Mark Post och två testpersoner den första labb-odlade hamburgaren i London. Den innehöll enbart muskelceller och inget fett och var därför torr och saknade dessutom färg och köttsmak.

Men nu håller Mark Post och hans kolleger på att ta fram labb-kött som har både fettceller och en bättre proteinsammansättning, rapporterar Vetenskapsradion.

LÄS MER: Var fjärde kan tänka sig odlat kött

Om cirka tre år tror Mark Post att köttet kan finnas på restauranger och i specialbutiker för runt 100 kronor. Han hoppas också att det odlade köttet snart ska kunna säljas i vanliga butiker till samma pris som vanligt kött.

LÄS MER: Skypes grundare satsar på labb-kött

Men för att klara av en mer storskalig produktion behöver produktionsprocessen gå från det experimentella labbet till en mer automatiserad process i slutna kärl.

”Vi tror att om vi kan öka mängden celler i det här kärlet så kan vi få ner priset till vad vanligt kött kostar”, säger Mark Post till Vetenskapsradion.

LÄS MER: Odlat kött kan bli framtidens matPriset för labb-odlad hamburgare har också rasat på senare år. 2013 kostade en labbodlad hamburgare 325 000 dollar, 2015 hade priset rasat till 11 dollar, enligt Veckans affärer.

Mark Posts vision om en ny form av köttproduktion ser alltså ut att komma närmare.

”Kor är mycket ineffektiva, de kräver 100 gram vegetabiliskt protein för att producera 15 gram ätbart animaliskt protein. Vi måste mata korna så att vi kan mata oss själva och vi förlorar mycket energi på det sättet. Med odlat kött kan vi göra det mer effektivt eftersom vi har alla variabler under kontroll, vi behöver inte döda kon och kon producerar inte någon metan”, har Mark Post tidigare sagt till The Guardian.

LÄS MER: Mjölk från laboratorium snart på marknadenLÄS MER: Amerikanskt företag vill tillverka mjölk – utan kor

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen