Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 juni 2013

Fyra får överlevde vargangreppet

En varg har rivit 21 får i västra delen av Jönköpings län. Djurägaren begär skyddsjakt hos Naturvårdsverket och får stöd av LRF Jönköping.

– Ett djurtätt län som Jönköping är inte förenligt med varg. Det som hänt är fruktansvärt för både djur och djurägare och vi vill nu att det tillämpas skyddsjakt på den varg som finns i området, säger Mikael Bäckström, ordförande LRF Jönköping.

Det var natten till söndagen som en varg dödade elva får på en gård i Gislaveds kommun. Ytterligare tio får fick avlivas på grund av skador. Besättningen bestod av 25 får och även de kvarvarande fyra fåren fick skador vid angreppet. Natten efter kom vargen tillbaka till gården, men skrämdes bort från betesmarken med nötkreaturen. Tre vargobservationer har gjorts i trakten den senaste tiden.

– När ett rovdjur som varg kommer in i ett område där det är väldigt tätt mellan djurbesättningarna innebär det stora påfrestningar för möjligheten att hålla djur på bete och förutsättningarna att hävda de öppna beteshagarna, menar Mikael Bäckström.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen