Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj 2017

Gefleortens kan gå samman med Arla Foods

Gefleortens Mejeriförening och Arla Foods inleder förhandlingar om samgående. Det beslutades på Gefleortens stämma i går.  

FOTO: Kerstin Davidson

Sedan början av 2017 har Gefleortens Mejeriförening letat efter en samarbetspartner. Vid gårdagens föreningsstämma i Gävle beslutade ägarna enhälligt att inleda förhandlingar om ett samgående med Arla Foods.

– Valet för ett framtida samgående föll på Arla Foods. För oss har det varit viktigt att den tänkta affärspartnern vill fortsätta utveckla såväl varumärket som mejeriet. säger Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens Mejeriförening.

Bakom beslutet ligger svag lönsamhet och små möjligheter att klara de investeringar som krävs för att hänga med i konkurrensen.

Ägs av 68 bönder

Det är flera saker som samverkar. Försäljningen av basvaror minskar medan andra mejerivaror som laktosfritt ökar, det gäller även andra typer av nya moderna produkter och då har Gefleortens svårt att hänga med. 

Gefleortens Mejeriförening har en invägning som motsvarar 1,6 procent av den totala mjölkinvägningen i Sverige och ägs av sammanlagt 68 mjölkbönder i Gästrikland, norra Uppland och Dalarna. Mejeriet har cirka 70 anställda.

– Det har varit en process, vi har sökt samarbetspartners. Vi klarar oss inte på sikt på egen hand, säger Thomas Lundgren, styrelseordförande för Gefleortens Mejeri.

Inga löften

Styrelsen föreslog i går på stämman att man ska inleda förhandlingar med Arla. Gefleortens har haft samarbete med många mejerier, bland annat Norrmejerier. Till slut föll valet alltså på Arla.

– Vi har gått in i det här med tre mål: Vi vill ha mjölkbönder i området, vi vill ha varumärket kvar och vi vill värna om mejeriet i Gävle.

Thomas Lundgren betonar att inga löften har ställts ut från Arlas sida utan "nu inleds förhandlingar". Innan året är slut ska förhandlingarna vara avslutade.

– Det finns inga löften utställda men vi hoppas att vi kan klara våra mål, säger Thomas Lundgren.

Arla kommenterar beslutet.

– Som företrädare för ett bondeägt mejeriföretag är jag naturligtvis både glad och ödmjuk inför att Gefleortens väljer att fördjupa förhandlingarna med oss. Nu väntar en intern process inom Arla för att gå vidare i förhandlingarna, säger Arla Foods ordförande Åke Hantoft i ett skriftligt uttalande.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen