Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 juli

Högteknologisk filt ska hålla japanska kor kalla

Sänker kornas temperatur med fem grader genom att spruta vattenånga.

 Många japanska lagårdar har sprinklersystem som ska kyla ner korna på somrarna, men de orsakar ofta stående vatten och hygieniska problem.
Många japanska lagårdar har sprinklersystem som ska kyla ner korna på somrarna, men de orsakar ofta stående vatten och hygieniska problem. FOTO: Mostphotos

De senaste åren har det blivit allt vanligare med så kallad wearable technology, bärbara kläder och accessoarer med inbyggd elektronik som ofta är uppkopplade trådlöst med internet. Än så länge har det främst varit människor som burit dessa högteknologiska plagg. Nu har det japanska företaget Gunze utvecklat en filt som skyddar kor från att få värmeslag under varma dagar i lagården.

Sänker temperaturen

Plagget, som kallas Ushi-ble, innehåller en sensor som mäter fuktigheten i materialet. När det blir för torrt pumpas det ut vattenånga, vilket kan sänka temperaturen med fem grader.

I test har Ushi-ble visat sig effektiv i att hålla tillbaka den nedgång i mjölkproduktionen som annars brukar inträffa i Japan på sommaren, skriver Kyodo News.

LÄS MER: Urban odling och fjärrstyrda gårdar i JapanLÄS MER: Svensk export gynnas av avtal med Japan

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen