Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 april

Honungsprogram ska underlätta för biodlare

Allt fler är intresserade av att bedriva biodling. Nu satsar Jordbruksverket 21 miljoner kronor på att ge näringen bättre villkor.

Bild 1/3 FOTO: Mikael Ljungström Scandphoto
Bild 2/3 FOTO: Mikael Ljungström Scandphoto
Bild 3/3 FOTO: Klas Andersson

I vårbudgeten som presenterades i går låg en ökning i stödet till biodlarna med ytterligare knappt 400 000 kronor.

Enligt jordbruksverket ökar intresset för biodling. Myndigheten vill nu ge det intresset ytterligare skjuts och satsar 21 miljoner kronor under tre år på ett nationellt honungsprogram. Tanken är bland annat att förbättra villkoren för produktion och saluföring av honung och andra biodlingsprodukter.

Lyfta fram pollinering

– Vi ser att pengarna i det nationella honungsprogrammet gör nytta också genom satsningar på att minska problemen med olika sjukdomar, säger Magnus Gröntoft, miljöanalysenheten på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Man vill även med programmet visa på hur viktig pollineringen är samt försöka få fler pollen- och nektarproducerande växter i odlingslandskapet. Detta hoppas man kunna underlätta utvecklingen av fler pollineringstjänster.

Bekämpa varroaskvalster

I programmet finns också projekt för att bekämpa varroakvalster som kan vålla stor skada i bisamhällen.

För att ta del av det nationella honungsprogrammet för 2018 ska en ansökan göras via e-tjänst. Sista ansökningsdag är den 30 april 2017.

Biodling

  • Biodling är viktig både för honungsproduktionen och för binas pollinering av fruktträd, bär, buskar och olika jordbruksgrödor men också vilda växter.
  • Biodlingsprodukter är till exempel honung, vax, propolis, drottninggelé och pollen.
  • I Sverige bedrivs biodling i alla län. Enligt uppgifterna som rapporterats in finns det cirka 154 000 bisamhällen i landet.
  • De flesta biodlare bedriver småskalig biodling. Det finns ett hundratal personer som bedriver yrkesmässig biodling.
  • Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin.

Källa: Jordbruksverket

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen