Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 januari 2016

Hot är vardag för snöröjare

En man som hötter med näven, en annan som slänger en snöskyffel på traktorn, ett gäng som sluter upp kring traktorn för att komma till tals med föraren. Otrevliga och ibland hotfulla situationer har blivit allt vanligare för de entreprenörer som arbetar med snöröjning

Bild 1/9 FOTO: Jörgen Hildebrandt
Bild 2/9 FOTO: Jörgen Hildebrandt
Bild 3/9 FOTO: Göran Hartman
Bild 4/9 FOTO: Göran Hartman
Bild 5/9 FOTO: Jörgen Hildebrandt
Bild 6/9
Bild 7/9 FOTO: Göran Hartman
Henrik Mattsson
Bild 8/9Henrik Mattsson FOTO: MR Sjuhärad
Peråke Nilsson
Bild 9/9Peråke Nilsson FOTO: Marie Henningsson

Peråke Nilsson, verksamhetschef på MR Höglandet, är i det närmaste uppgiven. Insändare skrivs om hur dåligt vägar och bostadsområden röjs, entreprenörer som plogar snö ringer honom och berättar om hur de blir utskällda, hur de hotas, hur de blir omkörda på fel sida om fordonet. Listan kan göras lång.

– Du kan ringa och fråga vilket företag som helst som åtar sig snöröjning, de kommer att berätta samma sak, säger Peråke Nilsson.

Klimatet hårdnat

Han och de cirka 120 entreprenörer som kör snö för MR Höglandet upplever att klimatet hårdnat betydligt de senaste åren.

– Vi kör ju helt enligt det avtal som vi har med uppdragsgivarna. I upphandlingarna ställs klart och tydligt upp villkoren för snöröjning. Men i informationen till invånarna finns i många fall inte uppgifter kring vad som upphandlats, säger Peråke Nilsson.

Han säger att man påtalar för de kommuner och fastighetsägare som man åtagit sig snöröjningen åt att informera om vad som gäller.

Risk för olyckor

– Vi möter tacksamma människor också. Men klimatet har hårdnat och vi är rädda för att det ska hända en olycka när folk springer efter snöplogen, säger Peråke Nilsson.

Henrik Mattsson, affärsområdeschef entreprenad, MR Sjuhärad, ger samma bild – otrevligt bemötande och även en och annan snöskyffel kastad på traktorn.

Svårt få tag i förare

– Det börjar bli svårare att få tag på utförare på grund av det bemötande som de får. Jag tycker att respekten för yrkesutövarna har försvunnit från dem som vi gagnar, säger Henrik Mattsson.

Det är inte bara ett missnöje med själva arbetet, det finns också synpunkter på att snöröjningsekipagen är i vägen och hindrar trafik.

– Det finns de som hötter med näven och tycker att vi är i vägen, trots att vi bara utför vårt arbete.

Stor miss

Han berättar att MR Sjuhärad har 120 enheter som arbetar med snöröjning och halkbekämpning. Det är framförallt Trafikverket och kommunerna som är de stora uppdragsgivarna. När det gäller snöröjningen åt Trafikverket är MR oftast underentreprenör åt en annan större entreprenör.

–Trafikverket har upphandlat snöröjning till en viss nivå och det är en stor miss att man inte går ut med information om vad som gäller för plogning av vägar. Beställarna behöver bli tydligare med att informera vad som gäller. Vi utför ju bara det arbete som vi åtagit oss och som de betalar för, säger Henrik Mattsson.

HAR DU UTSATTS FÖR HOT? Mejla oss och berätta: red@landlantbruk.se

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen