Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 april

Hundratals grisar döda i gårdsbrand

En grisfarm med över 500 grisar fattade eld tidigt på tisdagsmorgonen utanför Bodö i Norge. Mirakulöst nog kunde runt 300 av djuren räddas.

Bild 1/2 FOTO: Theodor Stenevang Klemming/Mostphotos
Bilden är från ett annat tillfälle.
Bild 2/2Bilden är från ett annat tillfälle. FOTO: Arne Trautmann/Mostphotos

Kampen för att rädda grisarna på gården på Fenes utanför norska Bodö pågick under tisdagsmorgonen, rapporterar lokala medier. Och resultatet beskrivs som ”mirakulöst”.

Larmet kom in till polisen klockan 03.23 på morgonen när gårdsägaren hade upptäckt att det brann. Byggnaden med mellan 500 och 600 grisar var övertänd på kort tid.

– När vi kom till stället var det en massa svart rök som vällde ut. Personalen på platsen registrerade inga ljud från djuren så vi befarar det värsta. Det ser inte ljust ut, sade insatschefen Ivar Bo Nilsson till Verdens Gang.

”Mirakulös” vändning

Länge trodde alla på platsen att alla grisarna hade dött i lågorna, och flera timmar efter larmet slog Ivar Bo Nilsson fast detta dystra faktum.

– Alla grisarna är döda, och det var de redan när vi kom till stället, sade han strax efter klockan 6 på morgonen, enligt Aftenposten.

Räddningstjänsten från Bodö fick hjälp av personal från flygplatsen i släckningsarbetet. Och vid 9-tiden var branden under kontroll.

Då kom också vändningen: Det stod då klart att personal på platsen hade kunnat rädda ett stort antal av grisarna. Ett antal var dock så illa skadade att de var tvungna att skickas till slakt.

– Det viktigaste nu är att få ut de grisarna som lever. Vi vill göra en ny utvärdering om vilka grisar som ska skickas till slakt och vilka som eventuellt blir sålda till andra bönder, säger veterinären Ole Gjestemoen till radiokanalen NRK.

Skickades ändå till slakt

När alla de överlevande djuren i den övertända byggnaden hade kunnat räddas stod det klart att antalet var cirka 300 stycken. Omkring 75 av dessa fick dock skickas till slakt.

– Status på grisarna är att de 300 vi har räddat är i god form. Alla är i utgångsläget i så god form att de kan leva vidare, men några är så stora att de är lämpliga för slakt. Dessa skickas därför till slakteri, säger Ole Gjestemoen vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen