Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 augusti

Hundratals miljoner släpar efter i stöd till bönder

200 miljoner från 2015 som Jordbruksverket skulle betala ut till lantbrukare för arbeten som utförts har fortfarande inte utbetalts.

 Stefan Gård, ordförande i Sveriges mjölkbönder. Arkivbild.
Stefan Gård, ordförande i Sveriges mjölkbönder. Arkivbild. FOTO: Øyvind Lund

Det handlar om pengar till lantbrukare som utfört olika former av arbeten, ersättning för att hålla betesområden öppna eller arbete för att minska kväveläckaget från lantbruket. 2015 skulle över nio miljarder delas ut i stöd, varav 200 miljoner fortfarande inte har delats ut till lantbrukarna. Av de drygt 9,6 miljarderna för 2016 återstår 500 miljoner.

Utbetalningar i slutet på året

Förklaringen från Jordbruksverket är att ett nytt IT-system har ställt till med problem, samtidigt som man tvingats att göra prioriteringar på grund av en ny jordbrukspolitik. Verket räknar med att göra de sista utbetalningarna för 2015 och 2016 i slutet på året. För många lantbrukare innebär det en fortsatt ekonomiskt pressad situation, då de har tvingats ligga ute med pengar för redan utfört arbete.

– Jag tycker det är respektlöst mot oss att hålla inne de här pengarna och inte se till att få fart på att få ut dem, säger Stefan Gård, ordförande i Sveriges mjölkbönder till Sveriges Radio.

LÄS MER: ”De drabbade måste kompenseras”LÄS MER: Tvingas till lång väntan på jordbruksstödetLÄS MER: Nya systemet för stödpengar försenas

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen