Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 mars

Jordberga biogasanläggning riskerar att stängas

Dubbla subventioner för importerad biogas snedvrider den svenska marknaden. Nu riskerar Sveriges största biogasanläggning i Jordberga att stänga redan efter tre år. Enligt trafikutskottets ordförande, Karin Svensson Smith (MP), kommer regeringen presentera åtgärder inom kort.

FOTO: Torbjörn Esping

– Stora investeringar, både ekonomiska och idémässiga, är gjorda i biogas, som i Jordberga. Det kan vi inte bara kasta över ända, säger Karin Svensson Smith (MP) till Trelleborgs Allehanda.

Jordberga, nordost om Trelleborg, är Sveriges största biogasanläggning och den första som levererar biogas från jordbruket till det svenska gasstamnätet via en 19 kilometer lång pipeline.

Men om några veckor måste ett beslut fattas om anläggningen ska stängas på obestämd tid. Om bönderna inte kommer kunna sälja sina skördar till Jordberga i höst måste de välja andra grödor att så.

Snedvriden konkurrens

Anledningen till att Jordberga biogasanläggning hotas av stängning är den snedvridna konkurrensen på den svenska marknaden. Det rapporterar Trelleborgs Allehanda.

I bland annat Danmark, Tyskland, Nederländerna har man gjort biogas konkurrenskraftigt genom ett ekonomiskt stöd till de inhemska produktionsanläggningarna.

Sverige har i stället valt att satsat på skattelättnader. Biogas, som då i andra länder har producerats med stöd, exporteras till Sverige och säljs här med förmånlig beskattning. Importerad biogas subventioneras därmed dubbelt.

– Det är en dramatisk skillnad och jättetråkigt, säger Lars Sjösvärd, tf VD för Swedish Biogas AB, som driver anläggningen i Jordberga, till Trelleborgs Allehanda.

Tror på förändring

Han tror på en förändring på EU-nivå inom kort.

– Jag tror att politikerna kommer förstå, men frågan är hur länge det dröjer och hur många anläggningar som hinner läggas ner innan dess, säger han.

Enligt Karin Svensson Smith är snedvridna konkurrensen en förbisedd konsekvens som beror på ren oaktsamhet. Hon uppger att regeringskansliet arbetar med frågan och kommer att presentera den första åtgärden redan i dag, torsdag, eller imorgon fredag.

Till toppen