Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 maj

Kall vår ger trög start för vallskörd

Den kalla våren gör att den första vallskörden ser ut att bli dålig. Och många kor har fått vänta inne i ladugården på bete.

Maria Wahlquist.
Maria Wahlquist. FOTO: Helge Rubin

– Vallarna är i väldigt dåligt skick. De ser täta och fina ut, men det växer ingenting på längden, säger Jacob Gustawson, mjölkbonde i Norrtälje i Uppland, som konstaterar att vädret varit för kallt och för torrt.

– Men nu ska vi väl inte måla fan på väggen redan. Det kan komma regn som räddar förstaskörden eller så har vi två skördar till att gå på. Blir det ingen vallskörd får vi titta på att köra helsäd.

På många håll i södra Sverige är bilden densamma. Det har både varit kallt och torrt. Och nu när värmen plötsligt kommer, så finns det en risk för att första vallen måste skördas innan den blivit tjock.

Betessläppen blir försenade

En annan konsekvens av den kalla våren är att betessläppen försenats. I väntan på tillräckligt bete har korna fått stanna inne.

– Jag ser ju att det är djur ute på bete, men det är ett långsamt stegvist betessläpp. Lite i taget har det varit för att anpassa efter betestillgång, säger Hanna Johansson på HS Väst.

I hennes område, i Bohuslän och Dalsland, har vallen länge stått och stampat.

– Det har varit trögt till för två dagar sedan, då exploderade det.

Annat läge i Skåne

I Skåne är bilden splittrad, i gynnsamma områden är vallskörden redan igång.

– Det finns de som redan är i gång, hundäxingen ska huggas nu. I mitten av nästa vecka är väl en lämplig skördetidpunkt om man inte är i ett väldigt sent område, säger Maria Wahlquist i Vallåkra.

Torr vår hotar kvaliteten

Hon poängterar att det är stor skillnad på vallens utveckling i inre och norra Skåne där det varit nattfrost och de mer kustnära områdena. Den kalla torra våren hotar dock kvaliteten på förstaskörden.

– Det kommer troligen att bli lite protein, mycket socker i grödorna och hög smältbarhet på fibern, säger Maria Wahlquist.

Hanna Johansson varnar för att vänta på att vallen ska växa sig tjock.

– Det är farligt att låta sig luras av den kalla våren. Det kan gå jättefort nu. Jag tycker man ska vara beredd att ta vallen när det är rätt, annars riskerar man kvaliteten.

Till toppen