Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 januari

Kammarkollegiet anklagas för jäv

Kammarkollegiet anklagas för jäv sedan en tjänsteman på myndigheten skrivit kritiska yttranden om vattenkraft – men samtidigt är medlem i Älvräddarna.

FOTO: Marie Henningsson

På Kammarkollegiet, som bland annat har som uppdrag att föra allmänhetens talan i miljöprocesser, arbetar en tjänsteman som i sin roll som myndighetsföreträdare skrivit kritiska yttranden om vattenkraft. Det rapporterar Hallandsposten.

När exempelvis Gränshuskvarn, i Smedjeån i Halland, ansökte om tillstånd för att få fortsätta sin småskaliga vattenkraft yttrade sig den statliga förvaltningsmyndigheten såhär:

"Kammarkollegiet bedömer preliminärt att förutsättningarna inte föreligger för att få dammen lagligförklarad".

Kammarkollegiet rekommenderar också kvarnägaren att i stället söka ersättning för att riva anläggningen.

"Klart fall av jäv"

Tjänstemannen som skrivit yttrandet är sedan tio år tillbaka medlem i intresseföreningen Älvräddarna, som bland annat arbetar för att helt stoppa småskaliga vattenkraftverk.

Sven-Erik Vänneå, ordförande i Hallands vattenkraftförening, anser att det är ett klart fall av jäv och menar att det pågår en kampanj för att slå ut den småskaliga vattenkraften.

– Det är fullständigt självklart att han gynnar den part som han själv är medlem i och bortser från nyttan som varje producerad kilowatt av förnyelsebar energi ger, säger han till Hallandsposten.

Gränshuskvarn ifrågasätter också tjänstemannens opartiskhet och menar att är man som medlem naturligtvis sympatiserar med Älvräddarnas ståndpunkt.

"Föreningsfrihet i Sverige"

Tjänstemannen själv ser ingen intressekonflikt mellan rollerna som myndighetsföreträdare och föreningsmedlem.

Jag är medlem i Friluftsfrämjandet också, och har varit medlem i Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna tidigare. Vi har föreningsfrihet i Sverige, så det finns inga problem med det.

– Om någon har synpunkter på det får man väl anmäla det till Justitieombudsmannen, så får de kontrollera om det är jäv eller inte, säger han till tidningen.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen