Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 mars

Katastrofen långt ifrån över

FUKUSHIMA.

Restriktionerna på jordbruksprodukter från Fukushima-regionen håller på att mjukna, men fortfarande pågår katastrofen för lantbrukarna.

 Tomater inspekteras i Iwaki City, Fukushima.
Tomater inspekteras i Iwaki City, Fukushima.

Fukushima var tidigare känt för sitt högkvalitativa ris, persikor, äpplen och päron. Så sakteliga börjar exporten komma igång igen, och i december hävde EU bland annat importrestriktionerna på ris.

Allt Fukushima-ris som ska ut på den officiella marknaden har kontrollerats sedan 2012. De senaste tre åren har ingen rispåse överstigit gränsvärdena för radioaktivitet, därför har det regionala styret i Fukushima planer på att gå över till stickprovskontroller 2020.

Samtidigt är ett stort område kring kärnkraftverket fortfarande avstängt och det väntas ta 30-40 år innan katastrofen är färdighanterad.

 Senering av radioaktiv jord i byn Shidamyo.
Senering av radioaktiv jord i byn Shidamyo.

Det radioaktiva nedfallet förorenade en yta på 30 000 kvadratkilometer. Bland lantbrukare som har tvingats lämna sina hem, eller inte får bruka sin jord på grund av hög radioaktivitet, har missbruk och självmord ökat.

Enligt en färsk studie uppger 42 procent av lantbrukarna från de evakuerade områdena att de har gett upp lantbruket och 17 procent att de inte vad de kommer att göra i framtiden. 19 procent vill fortsätta med lantbruk, och 22 procent har kommit i gång igen.

En del av de drabbade områdena har blivit sanerade, till exempel genom att man grävt bort det översta lagret jord eller gödslat med kalium för att bevara matjorden, men minska växternas upptagning av de radioaktiva ämnena.

– Regeringen försöker få folk att flytta tillbaka, men det är inte alla som vill det. Det är svårt att bygga upp ett samhälle på nytt och svårt för en ensam risbonde att sköta vattentillförseln till risfälten, säger Akihiro Asami, som är ordförande för Fukushima Organic Agriculture Network.

 Trädfällning i ett stort område med mycket hög radioaktivitet vid byn Shidamyo. Fukushima Prefektur, Japan.
Trädfällning i ett stort område med mycket hög radioaktivitet vid byn Shidamyo. Fukushima Prefektur, Japan.

Den del av Fukushima där han bor klarade sig bra, men kundkretsen och prisnivåerna minskade likväl. Svamparna som växer i bergen tar däremot upp höga doser radioaktiva ämnen, vilket har slagit hårt mot svampodlarna. Och stora risproducenter i Fukushima har blivit tvungna att sälja sitt kvalitétsris som djurfoder i brist på andra marknader.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen